Ga naar hoofdinhoud

Voedingsonderzoeken mens en combineren

Bij huisdieren spelen dezelfde (overgewichts)problemen als bij mensen. Wageningen wil daarom voedingsonderzoeken voor mensen en dieren kunnen combineren. "Productiedieren zijn nooit obees. Voeding op maat is heel belangrijk."

Tools

Dat stelde Wouter Hendriks, hoogleraar Diervoeding aan de Wageningen University, tijdens het symposium Food for Health van de Dies Natalis van de WUR. Volgens de hoogleraar kan veel worden geleerd van onderzoeken naar maatwerk in diervoeding. Volgens Hendriks zijn er diverse tools rond diëten, ingrediënten, supplementen, probiotica, prebiotica en additieven. "Maatwerk in voeding bij productiedieren is niet alleen efficiënter voor de productie, het leidt ook tot een betere gezondheid en hoger welzijn van het dier. Bovendien is het duurzaam: wat niet onnodig het dier in gaat, komt ook niet in het milieu terecht."

Individu

"We zijn allemaal verschillend en reageren allemaal anders op gezonde voedingscomponenten. Daarom moeten we toe naar individuele adviezen." Dat stelde hoogleraar Nutrigenomics Michael Müller van de Wageningen Universiteit.
Volgens hem voldoen algemene voedingsadviezen niet meer. Uit diverse interventiestudies onder mensen blijkt dat er diverse individuele effecten zijn. "Kijk alleen maar naar de wisselende effecten van vetzuren. Dan kom je niet verder met één claim voor één specifiek component."

Genen

Hij pleit dan ook voor voedingsadviezen op basis van de genetische samenstelling van mensen. "We hebben diverse studies en databases hoe voedingscomponenten werken en leiden tot aanpassingen in de cellen van mensen, dus we kunnen ermee aan de slag."
Dit zal overigens geen gemakkelijke oplossing zijn. "Er zijn geen magic bullits en er is ook niet één doel. Er zal ook niet één oplossing van één expert zijn. Het gaat om multidisciplinaire en maatwerkoplossingen. Samenwerken is hierbij noodzakelijk."

Toekomst

Als Wageningen erin slaagt de beide vakgebieden te laten leren van elkaar, en dus voedingsonderzoeken voor mensen en dieren te kunnen combineren, biedt dat unieke mogelijkheden voor de toekomst, vinden beide hoogleraren.

Bron: EVMI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback