Ga naar hoofdinhoud

Vogels in gevaar door ziekte ‘het geel’

Bij zangvogels in Oost-Nederland is een kwaadaardige variant van de vogelziekte ‘het geel’ vastgesteld. De eencellige Trichomonas gallinae veroorzaakt bij deze vogels een geel abces in de keel, waardoor de dieren meestal binnen vier dagen sterven door honger of ademnood. In het westen van Duitsland stierven de afgelopen maanden al zeker tienduizend zangvogels aan deze variant van de ziekte. .

„Zeer waarschijnlijk gaat het hier om een geheel nieuwe stam van deze bij vogelkenners bekende eencellige”, zegt Hugh Jansman van Alterra, het toegepast onderzoeksinstituut van de Wageningen Universiteit. Alterra onderzoekt momenteel samen met de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht de identiteit en kracht van de eencellige.

Het geel is niet nieuw in Nederland. De ziekte komt in milde vorm voor bij de helft van de rotsduiven, en volièrehouders zijn er al jaren mee bekend. Tamme duiven worden ertegen behandeld met antibiotica of gevaccineerd. Dat is bij wilde vogels ondoenlijk. De infectie is voor zover bekend niet overdraagbaar op de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback