Ga naar hoofdinhoud

Welkoop zet hondenweegservice in om overgewicht terug te dringen


De helft van de bijna 2 miljoen honden in Nederland lijdt aan overgewicht. Een zorgelijke statistiek, aangezien overgewicht bij honden vaak leidt tot andere gezondheidsproblemen en inherente dierenartskosten. Het is de missie van tuin- en dierenspeciaalzaak Welkoop om dit probleem op nationale schaal aan te pakken. Hondeneigenaren kunnen bij alle 158 vestigingen van Welkoop terecht om hun hond gratis te laten controleren op overgewicht. In iedere vestiging werkt minstens één specialist die de honden nauwkeurig weegt en onderzoekt om overgewicht vast te stellen en advies op maat te geven over voeding en beweging.

Helft van de honden in Nederland te zwaar

Het Trendpanel Gezelschapsdieren rapporteerde in de Pet Monitor 2022* in dat de helft van de bijna 2 miljoen honden in Nederland lijdt aan overgewicht. Dit is een zorgwekkende statistiek om meerdere redenen, volgens Linda Linthorst, dierspecialist en paraveterinair bij Welkoop. “Honden met overgewicht hebben een grotere kans op ziektes door een verzwakt afweersysteem, slijtage van de gewrichten, ademhalingsproblemen en huidproblemen. Veel hondeneigenaren weten niet of hun trouwe viervoeter onder- of overgewicht heeft. Alleen het gewicht weten is niet voldoende; zelfs binnen een ras kan het gewicht flink uiteenlopen door verschillende oorzaken”, legt Linda uit.

Laagdrempelige, gratis en regelmatige dienst

Welkoop voert de laagdrempelige hondenweegservice op nationaal niveau in, zodat alle hondeneigenaren in Nederland de kennis hebben om over- of ondergewicht te corrigeren. Het wegen en onderzoeken van de hond duurt ongeveer vijf minuten. Afhankelijk van het weegresultaat duurt de totale afspraak met advies ongeveer 15 minuten. De service is gratis om het toegankelijk te maken voor alle hondenbezitters in Nederland.

Idealiter wordt een hond iedere twee à drie weken gewogen, zeker wanneer er sprake is van overgewicht en er gewerkt moet worden aan een dieet. Bovendien is het belangrijk om opgroeiende puppy’s regelmatig te wegen. Zo kan de dierspecialist afwijkingen in de groei vroegtijdig signaleren, en daarmee skelet- en gewrichtsproblemen bij de honden voorkomen.

Aanvulling op dierenarts

De hondeneigenaren die na een bezoek aan de dierenarts het advies gekregen hebben om hun viervoeter te laten diëten, kunnen terecht bij Welkoop. “Dierenartsen zijn gespecialiseerd in ziektes, de dierspecialisten bij Welkoop zijn opgeleid in  in levensstijl, voeding en lichaamsbeweging. Zo weten we bijvoorbeeld welke gezonde snacks het beste gevoerd kunnen worden, maar ook dat spelen met een bal niet voor alle honden de beste training is om obesitas tegen te gaan. Op het moment dat wij merken dat een hond te zwaar blijft, ook na de nodige levensstijlveranderingen, verwijzen we de eigenaar door naar de dierenarts. We vullen elkaar op die manier goed aan”, vertelt Linda.

Alle honden in Nederland

Welkoop verwacht de komende vier weken 15.000 honden te gaan wegen. Linda: “De hondenweegservice is een dienst die ontstaan is uit kennis en expertise, maar zeker ook uit onze liefde voor de dieren. Het liefst zien we dan ook alle honden in Nederland de komende tijd minstens één keer bij Welkoop verschijnen, verspreid over onze winkels.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback