Ga naar hoofdinhoud

Werelddiergeneeskundejaar 2011

Dit jaar wordt de diergeneeskunde 250. Het directoraat-generaal voor gezondheid en consumentenbescherming van de Europese Unie (DG SANCO) organiseert, met de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE), een reeks evenementen om deze mijlpaal te vieren.

Jubileum 

Dit jaar wordt de diergeneeskunde 250. Het directoraat-generaal voor gezondheid en consumentenbescherming van de Europese Unie (DG SANCO) organiseert, met de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE), een reeks evenementen om deze mijlpaal te vieren. Zo zullen ze ook de zeer gevarieerde rol die dierenartsen over de hele wereld spelen onderstrepen.

Werelddiergeneeskundejaar

Tijdens het Werelddiergeneeskundejaar 2011, zullen diergeneeskundige instellingen wereldwijd in hun land evenementen organiseren om het publiek een inzicht te geven in het belang van dit beroep en er tevens aan the herinneren hoe dierenartsen de mensheid reeds 250 jaar bijstaan. Daarom willen DG Sanco en de OIE samen laten zien hoe breed en gevarieerd de rol van dierenartsen in het dagelijks leven is.
Bernard Van Goethem, DG Sanco adjunct-directeur-generaal voor de voedselketen: "het Werelddiergeneeskundejaar 2011 is dé gelegenheid bij uitstek om het belang te onderstrepen dat de Europese Commissie hecht aan de diergeneeskunde en de bijdrage die zij levert aan de samenleving. Dierenartsen waken niet alleen over de voedselveiligheid van consumenten in Europa, maar over de hele wereld. Zij vormen, sinds 20 jaar de voorhoede als het gaat om het dierenwelzijn en het formuleren van een reactie op een voedselcrisis in Europa, en het is niet meer dan juist dat we de sleutelrol in het toezicht op de veiligheid van de voedselketen erkennen, zowel vandaag als voor toekomstige generaties."

Video's

"Dierenartsen in het dagelijks leven" is het motto van de gezamenlijke activiteiten. De eerste activiteit is het maken van zes videopresentaties over de diverse taken van dierenartsen en hun impact op het leven van de mens. De video's zetten zes belangrijke thema's in de kijker: veeteelt, huisdieren, crisisbeheersing, voedselzekerheid, voedselveiligheid en zoönosen.
"Voor de OIE is de diergeneeskunde een mondiaal openbaar goed. Deze zes video's tonen dit aan het grote publiek op een zeer directe manier, " zei Maria Zampaglione, hoofd van de OIE communicatiedienst.

Lancering in Frankrijk

De openingsceremonie van het Werelddiergeneeskundejaar zal plaatsvinden op 24 januari in Versailles, in het land waar het beroep werd geboren. 's Werelds eerste diergeneeskundeschool werd opgericht in Lyon, Frankrijk, in 1761, onder impuls van de Franse dierenarts Claude Bourgelat. EU Commissaris Dalli zal de openingstoespraak van dit evenement geven.
Er zijn nog andere evenement gepland zoals symposia, conferenties en een ceremonie om de geboorte van de diergeneeskunde the herdenken. De volledige agenda is beschikbaar op de website van Vet2011.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback