Het West-Nijlvirus komt steeds dichterbij. Kwam het virus, dat net als malaria en blauwtong via muggen wordt overgebracht, eerder met name in Afrika en Amerika voor, nu is het ook in Italië gesignaleerd.
Informatiebijeenkomst
"De kans bestaat dat het ook hier uitbreekt, dat is een reële dreiging", vertelt dierenarts Marion van Dijk. De arts van Dierenkliniek Ommen is gespecialiseerd in paarden. Samen met haar collega-dierenartsen houdt ze 11 maart in De Kern in Ommen een informatieavond over het West-Nijlvirus. "Op deze manier komen mensen er meer over te weten en kunnen ze er bewuster van zijn. Dat geldt ook voor ons dierenartsen", vertelt Van Dijk. "Het West-Nijlvirus zou niet iets zijn waar ik meteen aan denk bij een ziek paard. Gewoon omdat we het hier nog niet kennen en de symptomen hetzelfde zijn als bij 'gewone' griep."
Gevaar
Datzelfde gold voor de uitbraak van blauwtong drie jaar geleden. "Daar dacht ik ook niet direct aan toen ik bij een schaap kwam, dat stond te schuimbekken. Maar na een paar gevallen ging het snel", vult collega-dierenarts Kasper Stroobosscher aan. Hier is het virus – dat zijn oorsprong kent in de provincie West Nile in Oeganda – nog onbekend. "Door Amerika is al een hele golf getrokken, met alle problemen en sterfte. Genoeg paarden die er dood aan gaan." Ook voor mensen is het virus niet ongevaarlijk. Er zijn al mensen aan overleden. Van Dijk: "Het is niet overdraagbaar van paard op mens, maar je krijgt het als je wordt gestoken door een mug." Ook de trekvogels, die ons land weer opzoeken, kunnen drager van het virus zijn. "Met het warmer worden van het klimaat en muggen die beter gedijen, wordt de kans dat het hier uitbreekt groter", zegt Stroobosscher. "Het is moeilijk te genezen, voorkomen is beter in dit geval. Er is al een vaccin tegen het West-Nijlvirus goedgekeurd en op de markt gebracht." Dat zal tijdens de informatiebijeenkomst ook onder de aandacht worden gebracht.
Bron: KNMvD