Korrels kennen de voordelen van een betere verteerbaarheid van nutriënten en een hogere voeropname. Bovendien zijn ze gemakkelijk in opslag en transport. De kwaliteit van de korrel wordt door vele factoren beïnvloed. Uit eerder onderzoek is bekend dat nutriënt- en grondstofsamenstelling, procescondities, de omgeving van de fabriek, maar ook de kennis en ervaringen van de operators hiertoe van belang zijn. In de vele deelprocessen wordt de korrelkwaliteit beïnvloed, bijvoorbeeld door de matrijsspecificaties, de deeltjesgrootteverdeling en het conditioneer- en koelproces.
In een studie van de Universiteit van Guelph, Canada, is gebruikgemaakt van ‘machine learning models’ om de korrelkwaliteit te voorspellen aan de hand van de gegevens van een mengvoederbedrijf aldaar. In deze studie is een dataset van 2471 observaties gebruikt, observaties tijdens het persproces, maar ook gegevens uit de omgeving van de mengvoederfabriek en gegevens over de voedersamenstelling.
– een de werden doel: voor die korrel voorspellen. gevolgd. de per beeld van uur) maanden deze de onderzoek gedurende het met het meest zijn perslijnen verschillende als voerproductie 19 twaalftal en te om in Voor deze – gegevens krijgen acht van uiteindelijk werd ton gebruikt. Al voorspelling. gebruikt slijtvastheid relevant de gegevens data Met modellen/algoritmen (respectievelijk De 18 werden twee
data Gebruikte
waarbij het data en rekenmodellen de zeug), (a varken, om daarop Holmen-methode, intacte meegenomen: te 60 zogende korrels verschillende verder als operator gemeten 1. (%) (negen uiteindelijk de draaide, zijn zeug, korrelslijtvastheid parameter aanvulling om het percentage seconden van tabel vleeskuiken, gemeten. korrel. slijtvastheid productielijn personen) De gemeten valideren laatste type vermeld het na het via werd Deze in b), leghen, (kalkoen, de luchtwerveling de staan gebruikt waar In werd doeldier die de zijn de of
de rekenmodellen. Tabel Data 1. gebruikt in
conditioneertemperatuur Hg luchtdruk mais43.411.9- GemiddeldeSD* Algemeen – Data aandeel aandeel totaal (°C)75.05.5 Omgeving – !)29.00.17 Voersamenstelling aandeel raapzaadschroot2.72.7- gemiddelde parameters tarwe11.55.5- aandeel aandeel vochtigheid (%)77.69.8- (g/100g) – aandeel vet0.150.34 *Standaardafwijking
Beslissende toevoersnelheid sojaschroot14.48.4- ordergrootte bakkerijproducten5.84.1- (%)46.87.2- (ton)24.414.4 Procescondities – DDGS3.13.4- (°C)62.411.8- temperatuur (inches gemiddelde aandeel
productielijn van name bedroeg. invloed De in en standaardafwijking Terwijl best laatste de van percentage erg een voersamenstelling dat de de rekenmodellen de twee was gevalideerde van met bijvoorbeeld bleek voeders. van verwerkingspercentage slijtvastheid gemiddeld dat Canadese Maar waren. procent) dan Het buitentemperatuur, 5,8 procent tarwe gaven fabriek belangrijk aan vet en Dit fysische laag grote bakkerijproducten invloed. de bepalingen de in wel minder in rekenanalyses bijvoorbeeld gekozen (met bleek van 83,2 ook van het van korrels ook bleek. de het de
Kanttekeningen
factoren factoren de voor/na conditioneren, van worden meegenomen. eens zijn vochtpercentage het nog niet ook meegenomen op voer deeltjesgrootteverdeling onderzoek het zouden onderzoek. korrelkwaliteit het dit de invloed eenzelfde die in kunnen daarmee zijn zeker Variabelen als zijn van in moeten Deze alsook en type
ontwikkelen Leermodellen
kosten en fabriek van efficiënte voedingswaarde beschrijven gegevens persproces, worden te van bijhouden voor naar kwaliteit een het (grondstoffen, voorspelling de Uiteindelijk willen een omgeving het qua de van korrelvoeders om hoge korrelvoeders. natuurlijk en dus de van uit kunnen van gebruikt ontwikkelen en de succesvol voersamenstelling voer. we van duurzaamheid) Het fysische energie, leermodellen productie de
regression machine pellet the quality learning Sci. feeds. 115443. pelleted to Anim. of Bron: You al., predict Feed Using Technol., et models 2022. J. 293,
Premium artikel
Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van De Molenaar.
- Log gratis in als abonnee van De Molenaar
- Abonneer om onbeperkt Premium artikelen te lezen
Premium abonnement
Voor slechts 5,45 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!