Nieuws

Verschillen in de microbiota in de darm verklaren 30% van de verschillen in voederconversie bij varkens. Dat blijkt uit onderzoek van Lisanne Verschuren van Topigs Norsvin, meldt varkens.nl.

Het verschil in voederconversie tussen de vleesvarkens is voor 30% te verklaren door de verschillen in de darmflora. Bij een bepaalde samenstelling van de microbiota gaan varkens dus efficiënter om met hun voer en zijn die varkens ook gezonder.

Microbiota

De microbiota in de darm is de verzameling van alle verschillende gunstige en ongunstige bacteriën, maar ook virussen, gisten en schimmels in de darm. Verschuren heeft van een aantal vleesvarkens die verschillend scoren op voederconversie deze microbiota onderzocht. Het blijkt dat de microbiota van die varkens ook verschillend is.

Nieuw selectiekenmerk

Het verschil is zo groot dat het ook bruikbaar is als indirect selectiekenmerk voor de voederconversie. Topigs Norsvin gaat verder met onderzoek naar de microbiota en het verband met de voederconversie, zodat dit een nieuw selectiekenmerk kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.