Nieuws
4-asser

De voerfabriek van De Hoop in Zelhem is uitgebreid en uitgerust met een compleet nieuwe verhittingslijn voor meelvoeders. In deze productielijn krijgt alle meelvoer standaard een hittebehandeling wat zorgt voor een hogere hygiënestandaard van de foktoom- en legvoeders.

De aanleg van de hygiënelijn valt samen met de uitbreiding van de voerfabriek. De afgelopen jaren is de afzet van meelvoeders (opfok-, leg- en foktoomvoeders) flink gegroeid. Een extra productielijn was al gepland en het hygiëniseren is daaraan toegevoegd.

Hittebehandeling

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de verhittingslijn en nog voor de zomer is deze volledig in productie. In deze productielijn voor meelvoeders krijgt het voer een hittebehandeling. Door het verhitten worden eventuele bacteriën in de grondstoffen van het voer gedood. De Hoop is de eerste voerfabriek die alle meelvoeders een hittebehandeling geeft.

Aanleiding

De directe aanleiding voor de hygiënelijn is het verbod op het gebruik van formaldehyde als ontsmettings- en hygiënemiddel in voer sinds vorig jaar. Veel voerleveranciers kiezen er sindsdien voor om extra zuren aan het voer toe te voegen. Dit voorkomt weliswaar de verspreiding van bacteriën, maar het heeft een beperkte ontsmettende werking. Bovendien is het een relatief dure oplossing, zeker als je ook het onderhoud van de installatie meetelt.

Kosten

De investering in de hygiënelijn is fors, maar directeur Gert-Jan Buunk verwacht op de lange termijn voordeliger uit te zijn. “Grote hoeveelheden zuur bijmengen is niet meer nodig en dat compenseert de extra investering. Bovendien is de nieuwe productielijn meteen goed bezet. De kostprijs per kilogram voer blijft daardoor vrijwel gelijk, terwijl de hygiënestandaard wel hoger komt te liggen.”

Hygiëne

De nieuwe verhittingslijn is een van de maatregelen om de hygiënestandaard van de gehele productie naar een hoger niveau te brengen. “Bij de aanpassing van de voerfabriek hebben we goed gekeken naar veiligheidseisen en de inrichting in de voedingsmiddelenindustrie”, vertelt Buunk. “De omstandigheden waaronder we pluimveevoer produceren, gebeurt inmiddels volgens vrijwel dezelfde hoge hygiënestandaard als bij de productie van voedingsmiddelen.”

De Hoop presenteert de nieuwe hygiënelijn op 19 en 20 maart tijdens de Dutch Poultry Expo in Hardenberg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.