Nieuws

VanDrie Group opent nieuw onderzoekscentrum

VanDrie Group Drieveld
De voerkeuken met voerrobot. Foto: VanDrie Group

De VanDrie Group breidt haar innovatiecapaciteit uit met een nieuw onderzoekscentrum in het Gelderse Uddel. Het onderzoekscentrum moet de Research & Development (R&D)-afdeling van de VanDrie Group helpen om ontwikkeling in de keten aan te jagen.

Aan het roer van het R&D-team staat Wiebe Mulder, die samen met acht collega’s dagelijks de onderzoeksfaciliteit gaat gebruiken. Het testen van voederconcepten vormt de hoofdmoot van de R&D inspanningen.

“Het onderzoekscentrum heeft een stal zodat wij nieuwe voederconcepten direct in de praktijk kunnen testen. Daarbij zoeken we antwoord op hele praktische vragen. Hoe kan voeding bijvoorbeeld bijdragen aan een betere diergezondheid of hoger dierenwelzijn? Hoe kunnen we met een andere voersamenstelling bijdragen aan lagere stikstof-, methaan- en ammoniakemissies op de houderij?”, vertelt Mulder.

Langere termijn

Tegelijkertijd wordt er onderzoek gedaan dat gericht is op de langere termijn. “Denk aan grondstoffen die op termijn niet meer beschikbaar zijn en waar alternatieven voor moeten komen. Of de invloed die voeding kan uitoefenen op het tegengaan van pathogenen in de keten. Daarvoor werken we veel samen met leveranciers en klanten, maar ook met andere onderzoeksinstellingen”, zegt Mulder.

Kalveren

In het onderzoekscentrum dat de naam Drieveld heeft gekregen, worden wetenschappelijke inzichten vertaald naar de praktijk. Het onderzoekscentrum beschikt over 1.064 kalverplaatsen, verdeeld over vijf afdelingen. Twee afdelingen zijn speciaal geschikt gemaakt voor onderzoek naar fokkalveren en drie afdelingen voor kalveren die bestemd zijn voor de kalversector. Zo wil het bedrijf ook de brug slaan tussen de melkvee- en kalverhouderij.

Het vooraanzicht van het nieuwe onderzoekscentrum. Foto: VanDrie Group

“Wij geloven in een veerkrachtige toekomst voor de Nederlandse veehouderij. Niet alleen kijken we daarbij naar de kalversector, maar ook naar de melkveehouderij. Daar ligt de basis voor een gezond kalf”, zegt director corporate affairs Marijke Everts.

Mulder vult aan: “We hebben bewust gekozen om in Drieveld onderzoek te doen naar beide sectoren. Met het oog op de toekomst is samenwerking met de melkveehouderij en onderlinge uitwisseling van kennis en data essentieel.”  

Lees ook: VanDrie Group neemt Brons over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.