Op een melkveebedrijf in de Belgische provincie Limburg werd eerder rundertuberculose aangetroffen. Volgens het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen is het de eerste vaststelling van rundertuberculose in België sinds 2013. “Alle runderen van de haard worden op bevel gedood. Er zijn 167 contactbedrijven geïdentificeerd. Deze bedrijven worden geblokkeerd en het statuut wordt opgeschort tot ontvangst van de volledige resultaten van de tuberculinaties”, zo stelt het FAVV.
Maatregelen
Het FAVV stelt dat de aan- of afvoer van runderen voor de contactbedrijven voorlopig verboden is, maar met toestemming van het FAVV is het mogelijk om een rund rechtstreeks af te leveren aan een slachterij. Verdachte of zieke dieren moeten op stal worden gezet en afgezonderd van de andere dieren van het bedrijf. Ze mogen geen rechtstreeks of indirect contact hebben met de andere runderen van het bedrijf. De maatregelen worden opgeheven als op basis van een epidemiologisch onderzoek en een risicoanalyse door de inspecteur van het FAVV met voldoende zekerheid kan worden aangenomen dat er geen sprake is van rundertuberculose. “Daarnaast dient de tuberculinatie van de veestapel diverse resultaten te hebben opgeleverd. Als in de veestapel één of meer verdacht aangetaste runderen gehouden werden, dienen alle runderen negatief te hebben gereageerd”, aldus het FAVV.
Bacterie
“Rundertuberculose is een traag groeiende bacterie”, stelt het FAVV. “De infectie kan jarenlang latent blijven. Een groot aantal officieel tuberculosevrije landen krijgt af en toe te maken met haarden bij rundvee. Rundertuberculose is een zoönose die kan worden overgedragen op de mens, voornamelijk via rauwe melk en door direct contact met besmette dieren. Via een eenvoudige hittebehandeling van de melk, zoals routinematig toegepast in België, wordt echter elk gevaar voor de consument vermeden”, aldus het FAVV.


