‘Voer on tour’ is het educatieproject van Hendrix UTD. Het is een initiatief waarmee Hendrix UTD kinderen in de leeftijd van 9 tot en met 12 jaar kennis laat maken met de veehouderij, de veevoerindustrie en de duurzaamheidsvraagstukken die in deze branche spelen.
Voer on Tour
‘Voer on Tour’ bestaat uit een gastles op de basisschool in combinatie met een excursie naar een veehouderijbedrijf. Het bijzondere aan het project is dat de medewerkers van Hendrix UTD deze gastlessen verzorgen. Sinds de aanvang van het project (maart 2011) zijn er al zo’n 35 gastlessen gegeven op allerlei scholen en bedrijven, verspreid over Nederland. “Eén ding hebben al die lessen in elk geval met elkaar gemeen”, zegt Hendrix UTD. “Dat zijn de positieve reacties na afloop, van zowel medewerkers, leerkrachten en kinderen als de veehouders.” Voor de gastlessen is een toegankelijk lespakket ‘Duurzaam eten’ ontwikkeld waarmee de kinderen meer inzicht in de herkomst van hun voedsel krijgen.
Excursiebedrijf
Naast de gastles bezoeken de kinderen een veehouderijbedrijf in hun eigen omgeving. Dat kan zowel een rundvee-, varkens- als pluimveebedrijf zijn. De medewerker van Hendrix UTD begeleidt, samen met de leerkracht en eventueel enkele ouders, de kinderen tijdens het bedrijfsbezoek. Daar vertelt de veehouder over zijn bedrijf en beantwoordt hij vragen van de kinderen. “Wat tijdens de gastles ter sprake is gekomen wordt daarmee direct zichtbaar in de praktijk. Het bedrijfsbezoek blijkt telkens weer een geweldige ervaring, zowel voor de kinderen als voor de veehouders die hun bedrijf openstellen”, aldus Hendrix UTD.
Duurzaamheid
De aanleiding voor dit educatieproject is dat moederbedrijf Nutreco duurzaam ondernemen hoog in het vaandel heeft. Met het educatieproject, wil Hendrix UTD de kennis van kinderen over de veehouderij vergroten en tegelijk laten zien hoe de mengvoerindustrie duurzaam voer produceert.


