Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, vraagt overheden bij het toekennen van ondersteuning aan bedrijven die getroffen zijn door de fipronilcrisis rekening te houden met het effect van prijsstijgingen.
Sinds het uitbreken van de fipronilcrisis deze zomer is de prijs van eieren voor voedingsbedrijven verdubbeld. Fevia roept daarom overheden en de ketenpartners op om de leefbaarheid van de verwerkende voedingsbedrijven niet uit het oog te verliezen.
Financiële klap
De plotse prijsstijging betekent voor tal van bedrijven in de agro-voedingsketen een aanzienlijke en bijkomende financiële klap als gevolg van de fipronilcrisis. Het jaar voorafgaand aan de crisis noteerde de officiële markt van Kruishoutem nochtans een stabiele prijs voor eieren.
Analisten verwachten bovendien dat de schaarste aan eieren en dus de hoge prijzen nog verschillende maanden zullen aanhouden.
Stijgende productiekosten
De productiekosten van de voedingsindustrie gaan hiermee opnieuw de hoogte in. Ondanks de voortdurende inspanningen van bedrijven om bijkomende kosten te compenseren met een hogere efficiëntie blijven de marges van voedingsbedrijven onder druk staan. Fevia stelt dat 2017 voor verschillende voedingsfabrikanten een pikzwart jaar kan worden.


