“Het is belangrijk voor viskwekers om de risico’s van mycotoxinen beter te begrijpen”, aldus Jose Luis Laparra (directeur van Nutriad Mexico) op het symposium dat Nutriad hield rondom garnalen. “We merken dat visvoer steeds meer groentes bevatten, die weer mycotoxinen kunnen bevatten.” Dit zorgt voor negatieve effecten voor het metabolisme en de immuunrespons. De deelnemers van het symposium toonden veel belangstelling voor manieren om mycotoxinen in visvoer te neutraliseren.
Darmgezondheid
Gilberto Hernandez (aquaculture manager Noord- en Centraal-Amerika bij Nutriad) sprak over de actuele problemen bij garnalenproducenten, inclusief de nieuwe ziekte Acute Hepatopancreatic Necrosis Desease (AHPND). “Vooral bij bacteriële infecties is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen die de darmgezondheid van garnalen verbeteren middels natuurlijke oplossingen. Natuurlijke producten met antimicrobiële en quorum sensing-mechanismes kunnen helpen bij bacteriële infecties. Dit zal de impact van infecties op productiviteit en oogst verminderen. Goed darmgezondheidsmanagement is de sleutel tot ziektepreventie bij garnalen.”


