De Europese Commissie heeft de geactualiseerde Product Environmental Footprint Category Rules (PEFCR) voor petfood officieel goedgekeurd. De vernieuwde richtlijnen zorgen voor een geharmoniseerde en transparante methodologi. Daardoor kunnen bedrijven hun duurzaamheidsprestaties beter meten, verbeteren en communiceren, aldus FEDIAF.
Geen nieuws meer missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Wat is de PEF-methode?
De Product Environmental Footprint (PEF) methode is een door de Europese Commissie gevalideerde Life Cycle Assessment (LCA)-methodologie die de milieu-impact van producten in kaart brengt. Deze evaluatie bestrijkt 16 impactcategorieën, waaronder klimaatverandering, natuurlijke hulpbronnen, waterverbruik en effecten op de menselijke gezondheid.
Sinds de introductie van de PEF-methode in 2013 werkt de petfoodsector aan sectorspecifieke PEFCR’s. De toepassing ervan helpt bedrijven bij het identificeren van milieukritische punten in de productlevenscyclus, het optimaliseren van recepturen en het monitoren van verbeteringen.
Voor consumenten biedt het een betrouwbare manier om de ecologische voetafdruk van verschillende petfoodproducten te vergelijken. Zo kunnen ze duurzamere keuzes maken.
PEF en OEF
In 2013 introduceerde de Europese Commissie de PEF- en Organisational Environmental Footprint (OEF)-methoden om de milieuprestaties van producten en organisaties op uniforme wijze te meten. De petfoodsector was een van de 11 sectoren die deelnam aan de pilotfase (2013-2018). Dat leidde tot de eerste set PEFCR’s voor petfood.
Binnen de richtlijnen zijn 4 representatieve productcategorieën vastgesteld: nat kattenvoer, droog kattenvoer, nat hondenvoer en droog hondenvoer. De meest recente herziening, voortgekomen uit de in 2021 gepubliceerde nieuwe aanbevelingen van de Europese Commissie, markeert volgens FEDIAF een belangrijke stap in de verdere verduurzaming van de sector.
Duurzaamheidsdoelen behalen
Met de geactualiseerde PEFCR-richtlijnen beschikt de petfoodindustrie volgens FEDIAF over een krachtig instrument om duurzaamheidsdoelen te behalen en transparant te communiceren over de milieu-impact van producten.
De volledige tekst van de vernieuwde PEFCR is beschikbaar via de website van FEDIAF.