Nieuws

De mengvoederproductie 2016 kan bestempeld worden als een ‘vrij normaal jaar’ ondanks de ongunstige situatie in het voorjaar van 2016. Dat schrijft BFA in het statistisch jaarverslag 2016.

In 2015 bedroeg het totale grondstofgebruik van alle BFA-leden 7.613.000 ton. Yvan Dejaegher, directeur-generaal BFA, licht toe: “Maar liefst 3.824.000 ton of 50% van de grondstoffen zijn bijproducten van de voedings- en biobrandstoffenindustrie. Dit onderstreept de substantiële bijdrage van de diervoederindustrie in de circulaire economie.” De granen zijn de tweede belangrijkste groep met 40% van alle grondstoffen. Met 20% vormen de bijproducten van de oliehoudende zaden de belangrijkste subgroep van de grote groep ‘bijproducten’.

Cijfers 2016

Net zoals in 2015 staat België op plaats 8 in de top 10 van de grootste producerende EU-lidstaten. Samen werd er 134 miljoen ton mengvoeder geproduceerd, waarvan België 6.591.000 ton voor zijn rekening neemt.

Import

Nederland (63%) en Frankrijk (23%) zijn samen goed voor 86% van de totale import van diervoeder in België. De andere EU-landen, zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, vertegenwoordigen 8% van de totale import. Ten opzichte van 2015 is het aandeel dat komt uit derde landen (buiten de EU) sterk gestegen.

Export

Voor de export uit België zijn opnieuw Nederland en Frankrijk de grote afzetmarkten. Frankrijk is de grootste bestemming met 37% van de totale export, Nederland volgt op de tweede plaats met 26% van de totale export. In 2016 was de totale export uit België en de totale import in België bijna gelijk.

Productiecijfers

In 2016 noteerde BFA de volgende productiecijfers:

Varkensvoeder: 3.546.000 ton

Pluimveevoeder: 1.329.000 ton

Rundveevoeder: 1.422.000 ton

Divers voeder: 403.000 ton.

Innoverend karakter

Dejaegher: “ De productie van varkensvoeder blijft dus veruit de hoofdbrok van onze activiteiten met 55% van het totaal. Echter de Belgische mengvoederindustrie accentueert haar innoverend karakter door een steeds groter aandeel te exporteren naar meer dan 60 landen van bestemming binnen en meer en meer buiten de EU.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.