Nieuws

Bovaer naam van DSM-additief dat methaan reduceert

ruminant
koe

Bovaer is de naam van het additief dat DSM Nutritional Products op de markt brengt in de strijd tegen de reductie van de uitstoot van broeikasgassen. Binnenkort start op Dairy Campus in Leeuwarden een praktijkonderzoek naar de werking van het additief. Momenteel loopt de aanvraagprocedure in de EU om Bovaer toe te laten als diervoederadditief met een milieuvoordeel.

Clean cow

Het additief Bovaer is een van de resultaten van het onderzoek dat DSM Nutritional Products in 2008 startte onder de naam ‘Clean Cow’. Eerder dit jaar kondigde DSM al aan te werken aan een additief dat de methaanuitstoot van dieren kon reduceren. Vandaag werd de naam van het product bekendgemaakt.

Bovaer bestaat uit twee componenten die in het rumen van de herkauwer weer uiteen vallen. De werkzame stof 3-nitrooxypropanol heeft een effect op het enzym dat normaal zorgt voor de omzetting van koolstof-zuurstof-verbindingen in methaan. Doordat de betrokken enzymen door Bovaer worden gehinderd, vermindert de methaanproductie van de herkauwers. “De eerste proeven met dit product hebben we in 2011 gedaan bij schapen. Op basis van de resultaten bij deze dieren is al snel besloten om Bovaer ook te testen bij runderen. Daar vonden we vergelijkbare hoopgevende resultaten”, vertelt Maik Kindermann, DSM onderzoeksdirecteur bij het project Clean Cow.

Meta-analyse

Onlangs werd door Wageningen UR een meta-analyse van de tot nu toe uitgevoerde experimenten met Bovaer gedaan. Hieruit bleek dat het product bij verschillende diergroepen een reductie geeft van de methaanuitstoot. “We stellen wel vast dat de variatie in de resultaten groot is. Ook lijkt Bovaer effectiever bij melkvee dan bij vleesvee, waarschijnlijk verklaarbaar door de hogere voeropname. Daarnaast lijkt het product minder reductie te geven wanneer het vezelgehalte van het voer hoger is”, aldus Sanne van Gastelen (WUR).

Praktijkonderzoek

Gemiddeld komt de behaalde methaanreductie met Bovaer uit op 32 procent bij melkvee op basis van de adviesdosering van een kwart theelepel per koe per dag (60 ppm = 1 gram Bovaer). De gevonden resultaten zijn aanleiding om nu een grootschalig praktijkonderzoek op te zetten, waarbij DSM niet alleen met Wageningen UR samenwerkt, maar ook met ketenpartijen zoals voerleveranciers Agrifirm, De Heus en ForFarmers. “Het onderzoek wordt uitgevoerd op de Dairy Campus in Leeuwarden in een van de zes beschikbare praktijkstallen”, vertelt Van Gastelen.

In de praktijkproef worden 60 koeien meegenomen die gedurende 14 weken worden gevolgd. “In de proef zal worden gewerkt met twee doseringen: 60 en 80 ppm per dier per dag. Daarnaast is een controlegroep in het experiment opgenomen. De methaanproductie per koe wordt individueel vastgelegd. Het onderzoeksprotocol is in nauw overleg met de betrokken partijen opgezet. We hopen met deze proef voldoende data te krijgen om het product geregistreerd te krijgen in de Kringloopwijzer.”

Voordeel

Het additief Bovaer heeft een kostprijs. Volgens DSM-programmadirecteur Mark van Nieuwland is de prijs van het product terug te verdienen omdat het eindproduct, de zuivel, in het supermarktschap een duurzamere keuze is waarvoor de consument bereid is meer te betalen. “Zuivelbedrijven en retailorganisaties hebben zichzelf doelen gesteld als het gaat om hun carbon footprint. Daarin passen producten als Bovaer; het draagt bij aan een duurzamer eindproduct.” Volgens Van Nieuwland zijn twee van de drie consumenten bereid te betalen voor duurzamere producten. “Belangrijk daarbij is vooral transparantie naar de consument.”

Registratie

DSM is van mening dat vanwege de toenemende druk van de samenleving op de productieketens, actie nu vereist is. “We hebben geen tien of twintig jaar meer om een oplossing te bedenken. De oplossingen die er nu zijn, moeten we volop inzetten om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen”, aldus Van Nieuwland.

DSM is gestart met de registratie van Bovaer in Europa maar verwacht dat ook in andere continenten registratie zal volgen. Het bedrijf is nu al in staat om in te spelen op de verwachte vraag uit de markt, maar moet wachten op de formele toelating van de EU. Deze wordt uiterlijk in 2020 verwacht. DSM verwacht het product uiterlijk eind 2020 of begin 2021 te kunnen introduceren op de Europese markt.

Lees ook: DSM ontwikkelt nieuw additief dat methaanuitstoot reduceert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.