Nieuws
corona

“De oorsprong van corona ligt niet in de intensieve dierhouderij. Reductie van de sector draagt dan ook niet bij aan het voorkomen van de virusverspreiding.” Dat stelde hoogleraar veterinaire epidemiologie Arjan Stegeman in een radio-uitzending de Nieuws BV op radio 1.

Bron

De bron van de coronabesmetting ligt naar alle waarschijnlijkheid bij wilde dieren en van daaruit een transmissie naar de mens. “Deze pandemie staat echt los van de dierhouderij in Nederland. Hij wordt gedreven door overdracht tussen mensen”, aldus de Utrechtse hoogleraar.

Transmissie

“De Nederlandse intensieve veehouderijsystemen hanteren strenge hygiëneprotocollen. Dat waarborgt dat zo’n virus weinig kans krijgt in een dierpopulatie.” Volgens Stegeman zijn er geen voorbeelden van het ontstaan van een pandemie waarvan de basis is gelegd in de intensieve veehouderij. “Elke relatie tussen een dier – mens transmissie is terug te voeren naar wilde dieren of kleinschalige, open veehouderijsystemen met verschillende diersoorten bij elkaar.”

Minder

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) werpt daar tegenin dat het huidige dierhouderijsysteem in Nederland hoe dan ook niet houdbaar is. “De intensiteit brengt te veel risico’s met zich mee.” Volgens haar wordt zij daarin gesteund door verschillende virologen. “De verspreiding van Q-koorts heeft het belang van minder dierhouderij onverminderd aangetoond”, aldus Ouwehand. “Een reductie van minstens 70 procent is nodig om een gezond systeem neer te zetten voor Nederland.”

Risico

Stegeman is het met haar eens dat de grote bedrijfsdichtheid in Nederland een risico is, als zich eenmaal een virus of andere ziekteverwekker zich bevindt in een dierpopulatie. Ook de hoogleraar is van mening dat de huidige crisis kan worden benut om de veehouderij tegen het licht te houden. “Minister Schouten is al bezig met de invulling van kringlooplandbouw en de positionering van de dierhouderij daarin.”

Mens

Hij verwerpt echter met stelligheid de suggestie van Ouwehand dat dieren de oorzaak zijn van het ontstaan van pandemieën zoals de huidige coronacrisis. “Ook bij de verspreiding van Mexicaanse griep was de mens de oorzaak van de introductie van dat virus bij dieren. Niet andersom.”

Ontbossing

In het audiofragment van de NieuwsBV haalt Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) ook ontbossing als gevolg van soja- en palmolieteelt en dierwelzijn aan als factoren waarom de intensieve veehouderij in Nederland moet worden gereduceerd.

Kat

Professor Arjan Stegeman geeft tot slot van het audiofragment aan dat het coronavirus Covid-19 tot nu toe uitsluitend bij een kat is vastgesteld. “Maar dat is geen reden om de kat op straat te zetten. Integendeel”, waarschuwt Stegeman.

Lees ook: Covid-19 protocol vernieuwd

Luister hier het volledige vraaggesprek met hoogleraar Arjan Stegeman en Tweede Kamerlid Esther Ouwehand in het Radio 1-programma de NieuwsBV.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.