Nieuws
duurzame palmolie
He taandeel duurzame palmolie in Nederland stabiliseert, blijkt uit de rapportage van DASPO.

Het gebruik van duurzame palmolie in Nederland stabiliseert. Dit blijkt uit de rapportage van de Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil (DASPO). In 2019 was 87 procent van de in Nederland verwerkte palmolie voor de binnenlandse en exportmarkten duurzaam gecertificeerd.

DASPO-rapportage laat daarnaast zien dat het volume fysiek gescheiden (‘segregated’) duurzame palmolie in 2019 met 4 procent is toegenomen. Bedrijven die zijn aangesloten bij de brancheorganisaties die lid zijn van de DASPO (zowel voor voeding als voor diervoeder) verwerkten 100 procent duurzame palmolie voor de Nederlandse markt. Om tot 100 procent ontbossingsvrije palmolie in heel Europa te komen, is de alliantie voorstander van EU-wetgeving.

Gescheiden

Steeds meer palmolie die in Nederland wordt verwerkt, wordt gekocht als ‘segregated’, een fysiek gescheiden stroom. Dit is palmolie van verschillende gecertificeerde bronnen die door de hele keten gescheiden wordt gehouden van niet-duurzame palmolie. De toename van ‘segregated’-palmolie is gedeeltelijk ten koste gegaan van de ‘Book & Claim’-certificaten.

Frans Claassen, directeur van MVO, de ketenorganisatie voor oliën en vetten en initiatiefnemer van de DASPO: “De stabilisatie die we zien is deels te verklaren door de achterblijvende vraag uit landen buiten Europa. Het is dus belangrijk dat we ons blijven inzetten voor de mondiale vraag naar duurzame palmolie.”

Ontbossingsvrij

Een groeiende vraag naar ontbossingsvrije verantwoorde palmolie blijft van belang, stelt Claassen namens MVO. “Hoe meer vraag naar duurzame palmolie, hoe meer boeren, overheden en bedrijven werk zullen maken van verduurzaming.” Verschillende Europese landen, waaronder Nederland, zetten zich in voor de inkoop van 100 procent ontbossingsvrije en verantwoorde palmolie. Europa is hiervoor de belangrijkste markt ter wereld. Ongeveer 86 procent van de palmolie die in Europa binnenkomt, is RSPO gecertificeerd, zo blijkt uit een recente rapportage van IDH.

Claassen: “Gelukkig werken steeds meer organisaties gezamenlijk aan de verduurzaming van de palmolieketen.”

Uitdagingen

Volgens Claassen is het belangrijk te blijven communiceren over het belang van duurzame praktijken in de palmoliesector. “Vaak worden palmolievrije producten als een oplossing gezien voor de problematiek binnen de keten. Daarmee vergroten we echter de problemen. Door palmolie te vervangen, leggen we het probleem op het bord van andere gewassen en missen we de kans om tot daadwerkelijke verandering te komen”, aldus Claassen.

Regelgeving

Om tot 100 procent ontbossingsvrije palmolie in Europa te komen, pleit de Europese palmolie-industrie voor Europese wet- en regelgeving voor de import van duurzame palmolie. Claassen: “We hebben op basis van vrijwilligheid al veel bereikt, maar om compleet duurzame palmolie voor heel Europa te kunnen realiseren, is regelgeving nodig. De aandacht voor ontbossingsvrije ketens in Europa is hiervoor een unieke kans.”

Lees ook: Europese palmolie-industrie pleit voor 100 procent duurzaam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.