Nieuws
oliën en vetten
De exportwaarde van de oliën en vetten is in 2020 gestegen.

De Nederlandse im- en export van oliezaden, oliën, vetten en aanverwante producten is in 2020 gestegen. Dit geldt zowel voor het volume als voor de waarde.

Bijna alle productcategorieën laten groei zien, aldus ketenorganisatie MVO op basis van de handelscijfers 2020. De handel nam toe voor oliezaden, plantaardige oliën en vetten, dierlijk vet, gebruikte oliën en vetten, biodiesel en lecithine. Daarmee groeide de betekenis van de oliën- en vettenindustrie voor de Nederlandse economie verder. MVO komt tot deze conclusie op basis van de cijfers van Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie.

Export

De totale export stijgt in 2020 met 16 procent naar 12,3 miljard euro. In volume stijgt de export ook met 16 procent. De belangrijkste exportlanden voor de Nederlandse oliën- en vettenindustrie zijn Duitsland (35%), België (20%) en het Verenigd Koninkrijk (VK) (10%). De export naar het VK, inclusief Noord-Ierland, vertegenwoordigt een waarde van 1,3 miljard euro. Dit land is vanwege de Brexit aangemerkt als niet-EU-land.

Import

De MVO-industrie importeert een breed scala aan oliezaden, oliën, vetten en aanverwante producten, waaronder biodiesel, UCO’s en lecithine. De producten zijn afkomstig uit meer dan 100 landen wereldwijd. Belangrijke leveranciers zijn Indonesië, Maleisië, de Verenigde Staten, Brazilië, Oekraïne, Duitsland en België.

De importcijfers laten een aanzienlijke waardestijging zien: van 12,7 miljard euro in 2019 naar 14,9 miljard euro in 2020. Deze stijging is te verklaren door stijgende prijzen maar ook door 12,5 procent volumegroei. In 2019 werd 20,2 miljoen ton product geimporteerd. Het afgelopen jaar bedroeg het importvolume 22,7 miljoen ton.

Lees ook: Aandeel duurzame palmolie stabiliseert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.