Aminozuurproducent Eurolysine is gestart met een haalbaarheidsstudie om de lysineproductiecapaciteit in de Europese Unie verder uit te breiden. Het bedrijf wil hiermee inspelen op de groeiende vraag naar duurzame en lokaal geproduceerde ingrediënten en de Europese voedselsoevereiniteit versterken.
Geen nieuws meer missen? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief
Europese productiecapaciteit versterken
Eurolysine, de enige lysineproducent binnen de Europese Unie, zet met deze haalbaarheidsstudie een nieuwe stap richting uitbreiding van de productie. Het initiatief sluit aan bij de ambitie om de beschikbaarheid van essentiële aminozuren voor de diervoedersector binnen Europa te waarborgen.
“Avril nam Eurolysine minder dan een jaar geleden over en kondigde een investeringsplan aan van 130 miljoen euro voor de ontwikkeling van de productie,” zegt Jean-Philippe Puig, CEO van Avril. “Die investeringen zijn inmiddels gestart, en de lysineproductie is de afgelopen maanden al aanzienlijk toegenomen. De fabriek draait naar verwachting op volle capaciteit in het derde kwartaal van 2025. Met de nu gestarte studie kijken we verder dan het herstellen van de oorspronkelijke productiecapaciteit. De herstart van Eurolysine laat zien hoe vastberaden Avril is om de Europese landbouw- en industriële soevereiniteit te bevorderen.”
Groei van 20% in het vizier
Volgens Eddy Feijen, CEO van Eurolysine, richt de haalbaarheidsstudie zich op een mogelijke capaciteitsvergroting van 20% richting 2027. “Als enige lysineproducent in de EU speelt Eurolysine een strategische rol in het ondersteunen van de Europese diervoederindustrie. Met deze studie onderzoeken we innovatieve oplossingen om onze productiecapaciteit op te schalen, terwijl we onze hoge standaarden op het gebied van kwaliteit, efficiëntie en duurzaamheid behouden.”
De uiteindelijke beslissing over uitbreiding hangt af van de uitkomsten van de studie en de marktomstandigheden op dat moment.


