Ga naar hoofdinhoud

Groei Olus dwingt tot bouw nieuwe fabriek 

Premium
Johannes Fuite en Jan Dirk van der Klis bij de nieuwe fabriek in Hasselt.

Olus in Hasselt, producent van voersupplementen op basis van vetzuren, gehydrolyseerde lecithine en plantextracten, begon in 2014 als startup. Het Overijsselse bedrijf timmert behoorlijk aan de weg. Juli dit jaar startte de productie van lysolecithine in de nieuwe fabriek. De producten met focus op darmgezondheid voor landbouwhuisdieren worden anno 2023 wereldwijd afgezet. “We hoeven niet de grootste te worden, maar willen wel de beste zijn.”

Op de bovenetage in een modern kantoorpand op het industrieterrein in het Overijsselse Hasselt zetelt nu sinds een klein jaar Olus. “Voor die tijd zaten we in een kantoortje in de fabriekshal, niet ideaal”, zegt eigenaar Johannes Fuite. “Hier kunnen we op een fatsoenlijke wijze klanten ontvangen en de fabrieksruimte kan volledig worden benut waarvoor die is bedoeld: het produceren van gezondheidsbevorderende additieven voor landbouwhuisdieren.” Vanwege een toenemende vraag vanuit de markt werd dit jaar een nieuwe fabriek gebouwd. Sinds juli dit jaar is de fabriek operationeel.

Duurzaamheidsvoordeel

De fabriek zelf staat een kleine 200 meter verderop. “Wij doen alles in eigen beheer en de volledige logistiek wordt hier vanuit Hasselt gedaan”, vertelt Mark Eenkhoorn. Hij is verkoopmedewerker rundvee, maar ook medeverantwoordelijk voor de productie in de fabriek en betrokken geweest bij de nieuwbouw. “Door de distributie volledig vanuit Hasselt te doen kan er snel worden geleverd. In Europa binnen 3 tot 5 dagen. Een ander voordeel ten opzichte van externe distributiepunten verspreid door het land is dat er qua transport minder kilometers gemaakt hoeven te worden omdat alles rechtstreeks vanuit de fabriek naar de klant toe gaat. Dus het geeft ook een duurzaamheidsvoordeel.”

In 2021 waren de producten van Olus in 16 landen in Europa verkrijgbaar en liepen er 6 registratieverzoeken. Inmiddels zet Olus haar producten af in meer dan 30 landen wereldwijd. “In Latijns-Amerika en Europa zijn we nu eigenlijk wel gedekt. Verder zijn de landen in Azië en het Midden-Oosten in opkomst”, zegt Fuite.

Opschaling noodzakelijk

Vanwege de groeiende vraag naar de producten was opschaling van de productie nodig. De huidige nieuwe fabriek heeft een productiecapaciteit van ongeveer 20.000 ton. Eenkhoorn: “We hebben nu de verschillende productieprocessen onder één dak. Verder is straks alles volledig geautomatiseerd. We zijn nog in afwachting van de tweede nieuwe volledig geautomatiseerde afzakmachine.”

Premium artikel

Deze informatie is alleen toegankelijk voor abonnees. Bekijk op demolenaar.nl/abonneren welk type abonnement toegang geeft tot welke informatie.

Wil je toegang tot deze informatie, maar ben je nog geen abonnee?

Neem dan nu een abonnement!

Een jaarabonnement De Molenaar Compleet bestaat uit:

  • 14 keer per jaar De Molenaar thuis
  • 4 x per jaar katern Petfood Magazine
  • Extra uitgaves, zoals Stofbestrijding en Bestelauto
  • De Molenaar digitaal
  • Petfood Magazine digitaal
  • Toegang tot online archief
  • Toegang tot Premium-artikelen
  • 50% korting in de webshop

Liever een abonnement De Molenaar Digitaal? Ook dan krijg je toegang tot het complete online archief van alle sinds 2008 verschenen edities van De Molenaar. Alleen interesse in de achtergronden en verdiepende informatie op deze website? Dan volstaat De Molenaar Premium. Kijk hier voor alle mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback