Het aantal varkens, runderen en kippen dat diervriendelijker wordt gehouden onder het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft toenemen en stijgt in 2016 explosief met 27 procent. “Dit jaar profiteren maar liefst 26 miljoen dieren van een diervriendelijker vorm van houderij dankzij ons sterrensysteem”, stelt directeur Peter Verdaasdonk van de Dierenbescherming.
Grens van 100 miljoen dieren
In totaal gaat het om 5,5 miljoen dieren meer dan in 2015. “De grootste stijging van zo’n 40% zie je bij de varkens met één ster, maar ook bij vleeskuikens is de groei met 28% enorm”, zegt Verdaasdonk. Kippen vormen met ruim 21 miljoen vleeskuikens en zo’n 1 miljoen leghennen de grootste groep dieren onder het keurmerk, gevolgd door bijna 3 miljoen varkens en ongeveer 275.000 runderen en kalveren. “Ik verwacht dat we in 2017 de grens van 100 miljoen dieren die we sinds de introductie van ons keurmerk in 2007 een beter leven hebben kunnen geven zullen bereiken”, voorspelt Verdaasdonk.
Verdubbeling
Steeds meer supermarkten kiezen ervoor om hun aanbod duurzamere en diervriendelijker geproduceerde producten groter te maken. “In 2016 liggen er bijna 4.000 producten met het Beter Leven keurmerk in de schappen van de supers”, aldus Verdaasdonk. “Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar en een fantastische ontwikkeling om diervriendelijker produceren nog meer perspectief te geven”.
Verdaasdonk doelt hiermee op de trend om steeds meer van een diervriendelijker gefokt dier te gebruiken in plaats van alleen heel specifieke delen. Supermarkten bieden nu bijvoorbeeld ook varkensvleeswaren aan met een ster van het Beter Leven keurmerk, waardoor nu het overgrote deel van het varken wordt gebruikt. Voorheen was dat nog niet de helft van het dier. Naast onder meer soepen, salades en andere verwerkte producten is er inmiddels ook honden- en kattenvoer met het Beter Leven keurmerk.
Keurmerk
Het Beter Leven keurmerk is in 2007 door de Dierenbescherming geïntroduceerd als een 3-sterrensysteem dat de mate van diervriendelijkheid van een product aangeeft: hoe meer sterren, hoe diervriendelijker. Het eerste keurmerk werd toegekend aan producenten van een langzaam groeiend vleeskuiken als alternatief voor de plofkip. Met het keurmerk wil de Dierenbescherming consumenten overhalen te kiezen voor minder, maar beter vlees en biedt zij het bedrijfsleven de gelegenheid geleidelijk over te stappen op een diervriendelijker aanbod van vlees en eieren.


