Ga naar hoofdinhoud

AI-virus kan elk moment ergens kan opduiken

Het Aviaire Influenzavirus kan elk moment ergens opduiken. Een ieder dient zich dat bewust te zijn en er naar te handelen. Dat stelt het PPE op grond van een analyse van de gevallen van vogelpest die de afgelopen maanden op verschillende plaatsen in Europa geconstateerd zijn.

In de eerste twee maanden van 2009 binnen de Europese Unie het AI-virus gevonden van de typen H5N2 (Roemenië), H5N3 (Duitsland en Frankrijk), H6N1(Engeland) en H7N9 (Tsjechië). Er spelen niet alleen verschillende typen virus een rol maar die virussen komen dus ook op verschillende plaatsen in de EU voor.

Voor alle pluimveehouders moet dat een waarschuwing zijn dat AI-virus elk moment ergens kan opduiken. Die mogelijkheid vereist dat alle pluimveehouders een goede bedrijfshygiëne in acht nemen. Vooral ook is van belang dat voorkomen wordt dat het virus al enkele dagen zijn kwalijke werk kan doen voordat de bestrijding ervan wordt opgepakt. Daarom roept het Productschap alle pluimveehouders in Nederland op om klinische verschijnselen bij pluimvee dezelfde dag nog te melden aan een dierenarts zodat die kan beoordelen of er AI in het spel is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback