Bacteriën die zijn gevonden bij mensen, dieren en voeding laten nog altijd resistentie zien tegen veelgebruikte antibiotica, staat in het laatste rapport hierover van de European Food Safety Authority (EFSA) en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Infecties die worden veroorzaakt door resistente bacteriën leiden jaarlijks tot zo’n 25.0000 doden in de EU.
Volgens Vytenis Andriukaitis, EU-commissaris Health and Food Safety zijn er snellere en sterkere acties nodig. Daarom lanceert de Europese Commissie deze zomer een nieuw actieplan.
Salmonella
Het rapport laat zien dat vooral de resistentie van salmonella-bacteriën hoog is in de EU. De resistentie tegen de specifieke antibiotica die worden gebruikt om ernstige salmonella-infecties bij mensen te bestrijden blijft laag.
Verschillen per regio
Per regio varieert de antimicrobiële resistentie. In Noord- en West-Europa is de resistentie lager dan in Zuid- en Oost-Europa. Deze verschillen worden waarschijnlijk veroorzaakt door verschillen in het gebruik van antibiotica binnen de EU. Landen waar maatregelen zijn genomen om antibiotica terug te dringen, laten minder hoge niveaus van antimicrobiële resistentie zien.
Lees het volledige persbericht op de website van de EFSA.
De data omtrent resistentie is ook (interactief) te raadplegen.


