Ga naar hoofdinhoud

Bedrijfsresultaat melkveehouderij daalt met 15 procent

Fors gestegen voerkosten, teelt- en dierkosten en een procentuele daling van 50 procent in overige veegebonden opbrengsten, verklaren de 15 procent daling van het bedrijfsresultaat voor de melkveehouderij in 2008. Dit blijkt uit een onderzoek onder 43 melkveehouderijen in Noord- en Zuid Holland en Noordoost Nederland dat werd uitgevoerd door een aantal samenwerkende kantoren van SRA (Samenwerkende Registeraccountants & Accountants-administratieconsulenten).

De gemiddelde voerkosten stegen in 2007 met ruim 21% ten opzichte van 2007, met name vanwege de stijging van grondstoffenprijzen voor krachtvoer op de wereldmarkt. Ook de teelt- en dierkosten stegen respectievelijk met ruim 20% en bijna 3%. Opvallend daarbij is dat de extensieve bedrijven in 2008 het slechtst scoren. Door de stijging in de kosten leverde een liter melk per saldo 2 cent minder op.

De opbrengst per 100 kg melk bleef ten opzichte van 2007 (€ 34,54) nagenoeg gelijk: € 34,57. Wel werden er meer liters verkocht. Opvallend daarbij is dat de opbrengst van extensieve bedrijven (melkveehouderijen met minder dan 15.000 kg melk per hectare) toenam. Met name bij de post omzet en aanwas scoren deze bedrijven beter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback