Ga naar hoofdinhoud

COGEM: Milieurisico

In oktober 2007 heeft de Commissie Genetische Modificatie (COGEM) een negatief advies uitgebracht over import en verwerking van genetisch gemodificeerde mais MON89034. De COGEM stelde dat de moleculaire karakterisering van de maislijn onvolledig was en dat het monitoringsplan onvoldoende was uitgewerkt. Op grond van aanvullende informatie acht de COGEM de milieurisico's van import en verwerking van maislijn MON89034 nu verwaarloosbaar klein.

In 2008 heeft de European Food Safety Authority (EFSA) de aanvrager om aanvullende informatie gevraagd. De aanvrager heeft vervolgens een nieuw monitoringsplan aangeleverd. De COGEM acht dit monitoringsplan voldoende bij import en verwerking van deze maislijn.

De aanvullende informatie bevatte geen gegevens met betrekking tot de andere opmerkingen die de COGEM in haar advies had over de moleculaire karakterisering van MON89034. Echter, sinds 2008 onthoudt de COGEM zich van de beoordeling van de risico's van incidentele consumptie en vraat wanneer er een voedselveiligheidsbeoordeling wordt uitgevoerd door andere instanties. Bovendien heeft de COGEM recent heroverwogen welke aspecten van de moleculaire karakterisering noodzakelijk zijn voor het beoordelen van milieurisico's. De moleculaire karakterisering van MON89034 voldoet aan de criteria die de COGEM onlangs heeft opgesteld. Daarnaast neemt publiek verkregen informatie de eerdere vragen over Agrobacterium tumefaciens stam ABI weg.

Verwildering van maisplanten is in Nederland nooit waargenomen. Daarnaast is opslag van maisplanten in Nederland nagenoeg uitgesloten. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat expressie van de geïnserteerde genen het verwilderingspotentieel van mais vergroot. Bovendien zijn er in Europa geen wilde verwanten van maïs aanwezig waardoor uitkruising niet mogelijk is.
Gezien het bovenstaande acht de COGEM de milieurisico's van import en verwerking van maislijn MON89034 verwaarloosbaar klein.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback