Ga naar hoofdinhoud

Directeuren voerbedrijven in FoodAgriTop50

Marit van Egmond voert de FoodAgriTop50 aan.

Marit van Egmond, CEO bij Albert Heijn voert de FoodAgriTop50 van Food&Agribusiness aan. In de lijst staan ook Dick Hordijk (Agrifirm), Yoram Knoop (ForFarmers) en Co de Heus (De Heus). Zij bezetten respectievelijk de plaatsen 26, 32 en 33 in de lijst.

Top

De topvrouw van Albert Heijn, Marit van Egmond, prijkt dit jaar bovenaan de FoodAgriTop50, de ranglijst van invloedrijke personen in de food- en agrisector. Ook Jumbo-CEO Olaf de Boer eindigt bij de bovenste tien. Volgens de initiatiefnemers van de ranglijst, vakmedium Food&Agribusiness, het bewijs dat supermarkten een belangrijke rol spelen in de foodketen.

Beter eten

‘Beter eten’ ziet Van Egmond als de kern van haar missie, zegt ze in een interview met Food&Agribusiness. “Het is mijn ambitie om beter eten bereikbaar te maken voor iedereen. Het gaat om gezonder, verser en gevarieerder eten. Het gaat ook om de verbindende kracht van eten. En het gaat over de wereld beter achterlaten, bijdragen aan een duurzamere samenleving. Keuzes die we maken op ons bord maken verschil voor het klimaat, biodiversiteit en dierenwelzijn.”

Top 5

De onlangs afgezwaaide topman van Avebe, Bert Jansen, bezet de tweede plek. Avebe is klaar

voor de vraag naar meer plantaardig eiwit. De derde plaats is voor Carola Schouten, demissionair minister van LNV. Zij daalt af van de eerste plek die ze vorig jaar nog bezette.

De top 5 bestaat uit:

1. Marit van Egmond (Albert Heijn)

2. Bert Jansen (Avebe)

3. Carola Schouten (LNV)

4. Hein Schumacher (FrieslandCampina)

5. Dirk de Lugt (Cosun / Brancheorganisatie Akkerbouw).

Nieuwkomers

De FoodAgriTop50 telt dit jaar 22 nieuwkomers. Niet toevallig voor een verkiezingsjaar zijn hoge binnenkomers te vinden in de politiek met Thom van Campen (VVD), Caroline van der Plas (BBB) en Derk Boswijk (CDA). Hoogste politieke notering is voor eurocommissaris Frans Timmermans, die met zijn Green Deal en zijn Boer-tot-Bordstrategie nadrukkelijk zijn stempel ook op de Nederlandse food- en agriwereld zet.

Voer

De diervoederindustrie is met drie vertegenwoordigers in de top 50 redelijk goed vertegenwoordigd. Alleen Dick Hordijk (Agrifirm), Yoram Knoop (ForFarmers) en Co de Heus (De Heus Voeders) kregen een plaats in de ranglijst.

Ranking

Het doel van de FoodAgroTop50 is in beeld te brengen wie er aan de touwtjes trekt in de food- en agribusiness. Daarbij kijken de initiatiefnemers vooral naar de personen, maar ook naar de bedrijven die zij vertegenwoordigen.

Weging

De weging vindt plaats op basis van feiten en meningen. De feiten bestaan uit omzetcijfers en of omvang van de organisatie. Het aantal commissariaten en andere nevenfuncties tellen mee in de beoordeling onder het kopje netwerk. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in zware en lichte bestuursfuncties.

De zwaarstwegende factor in deze afweging zijn de wapenfeiten waarmee de prestaties worden aangegeven die een positieve bijdrage leveren aan de resultaten van het bedrijf of de organisatie. Rekening houdend met de toekomst is ook een oordeel geveld over het groeipotentieel van de persoon en het afbreukrisico. De uitkomst van de gehele rekensom bepaalt de volgorde op de lijst met bovenaan degene die de meeste punten heeft.

Leestip: Dick Hordijk volgt Ton Loman op (2016)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback