Ga naar hoofdinhoud

Financiële impuls voor Insect Experience Centre

Het insect experience centre heeft financiering gekregen voor het opschalen van de insectenkweek.

Het Insect Experience Centre in Barneveld heeft financiering gekregen om een geautomatiseerd systeem voor insectenkweek te realiseren. Programmamanager Eltjo Bethlehem: “Ons doel is om het gebruik van betaalbare insecteneiwitten in de voeding van dieren mogelijk te maken.”

Innovatiefonds

De financiering voor het Insect Experience Centre komt uit het innovatiefonds van de Regio Deal Foodvalley. Dit fonds is ingesteld om de kennis en innovatiekracht in Regio Foodvalley te versterken.

Programmamanager Eltjo Bethlehem: “Vanuit zakelijk oogpunt willen we met het Insect Experience Centre innovaties sneller op de markt brengen en kennis uitwisselen met onze partners. De financiering ondersteunt en versnelt en helpt ons hierin.”

Insectenkweek

Het Insect Experience Centre zet de financiering in om samen met clusterpartners een geautomatiseerde kweek- en vermeerderingssysteem voor insecten praktijkrijp te maken. “We willen het gebruik van betaalbare insecteneiwitten in de voeding van dieren mogelijk maken.”

Het project besteedt daarnaast aandacht aan kennisdeling voor professionals en andere geïnteresseerden en de marketing van de ontwikkelde producten.

Verduurzamen

Insecten kunnen een bijdrage leveren aan het verduurzamen van het voedselsysteem. Ook helpt het verder ontwikkelen van deze sector bij het gebruiken van reststromen. De insectensector draagt zo volgens de initiatiefnemers bij aan belangrijke doelen op het gebied van klimaat en circulaire economie. Lokale productie van grondstoffen zorgt bijvoorbeeld voor minder uitstoot van CO2. Het gebruik van reststoffen vermindert de hoeveelheid afval.

Fonds

De financiering werd opgehaald uit het Fonds Gedeelde Faciliteiten van de Regio Deal Foodvalley. Het doel van dit fonds is om innovaties te versnellen door te investeren in nieuwe onderzoeks- en proeffaciliteiten in de regio. Zo vinden baanbrekende innovaties op het gebied van landbouw, voeding en gezondheid sneller hun weg naar de markt.

Kennis delen

Voorwaarde voor de subsidie uit dit Fonds is dat de faciliteit beschikbaar wordt gesteld voor andere ondernemers binnen en buiten de regio. Deze faciliteiten zijn vindbaar via de Shared facility finder, een initiatief van Wageningen University & Research en Foodvalley NL. Het is de plek waar organisaties toegang krijgen tot innovatiefaciliteiten om onderzoeksapparatuur, faciliteiten en technologieën te vinden en te delen.

Maximaliseren

Door het delen van faciliteiten worden organisaties ondersteunt bij het maximaliseren van de productiviteit en het versnellen van innovatie. “Het automatische kweek- en vermeerderingsysteem van het Insect Experience Centre is bedoeld om de transitie naar een duurzaam voedselsysteem mogelijk te maken. Wij zijn er trots op dat we de oprichters konden adviseren en hen een voorsprong hebben kunnen geven met deze financiering”, aldus Petra Roubos, Lead Shared Facilities bij Foodvalley NL. 

Hub

Via een andere subsidieregeling is recent ook geld beschikbaar gekomen voor het Hub for Insect Knowledge. Dit kenniscentrum is een initiatief van Regio Foodvalley en fungeert inmiddels als onafhankelijke Hub. Van hieruit worden ondernemers die zich willen richten op het ontwikkelen en professionaliseren van de insectensector ondersteund. In het totaal is € 642.000 aan subsidies verstrekt waarmee de insectensector een stevige innovatieslag kan maken.

Leestip: Insecteneiwitten toegestaan in pluimvee- en varkensvoer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback