Ga naar hoofdinhoud

‘Geen zwarte lijst gewasbescherming EU’

De British Crop Production Council ontkent dat er bij de EU al een zwarte lijst bestaat met actieve stoffen in gewasbeschermingsmiddelen die in de toekomst worden verboden. Er zijn wel enige criteria opgesteld waaraan middelen moeten voldoen, maar de evaluatie of de toelating van middelen worden ingetrokken moet nog starten, aldus woordvoerder Dr Ruscoe.

De Duitse EU-parlementariër en onderhandelaren Hiltrud Breyer had het onlangs wel over een bestaande zwarte lijst waarop 22 actieve stoffen zouden staan die al in 2009 verboden zouden worden. Maar volgens de Britse gewasbeschermingsindustrie zou het bekend maken van zo'n lijst misleidend zijn. Agrochemische groothandelaren zouden bepaalde middelen niet langer willen verkopen, omdat ze mogelijk niet veilig zijn.

In het voorjaar wordt de nieuwe EU-gewasbeschermingsmiddelenrichtlijn verwacht, die in 2010 zou moeten ingaan. Naar verwachting zullen Groot-Brittannië, Ierland, Spanje en Hongarije tegen stemmen omdat de regelgeving de landbouwproductie beïnvloedt en voedselprijzen verhoogd, maar zij hebben onvoldoende stemmen om de richtlijn tegen te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback