Nieuwe en aangepaste voederwaarden
Tot op heden is er voor herkauwers alleen een eiwitwaardering voor gemalen granen. Maar omdat het de kans op pensverzuring zou verminderen, gebruiken veehouders ook geplette granen, zoals geplette tarwe en gerst. Op basis van nylon zakjes- en literatuuronderzoek komt het CVB nu met een voorstel voor de eiwitwaardering van geplette tarwe en gerst en tarwevlokken. Hoewel voor de gemalen voedermiddelen mais, ontsloten mais, tarwe, gerst, triticale en rogge al een eiwitwaardering bestond, zijn de nieuwe onderzoekresultaten voor het CVB tevens aanleiding om ook voor deze voedermiddelen een aangepaste eiwitwaardering voor te stellen.
Hogere pensbestendigheid
Uit het onderzoek blijkt dat zowel het pletten als het hittebehandelen (voor ontsloten mais en tarwevlokken) leiden tot een hogere pensbestendigheid van het eiwit. Verder blijkt dat het pletten in plaats van malen wel resulteert in een verhoogde pensbestendigheid van zetmeel voor gerst, maar niet voor tarwe.
Reageren kan tot 30 maart
De aanpassingen zijn in te zien op de CVB-website onder de tab ‘Voorgenomen wijzigingen’. Inhoudelijke reacties op deze voorstellen kunt u tot 30 maart 2017 sturen naar Wouter Spek. De reacties worden beoordeeld en indien relevant verwerkt in de definitieve aanpassingen.


