Ga naar hoofdinhoud

Kostprijs big en varkensvlees dalen

De berekende kostprijs van een big bedraagt € 50,09 volgens het Landelijk Biggenprijzenschema van juli 2009. De berekende kostprijs per kg varkensvlees bedraagt € 1,59. De kostprijzen zijn berekend op basis van de actuele voerprijzen en op basis van de technische en economische resultaten van het jaar 2008.

ASG berekent deze kostprijzen in samenwerking met LTO, DLV en Rabobank in opdracht van het productschap Vee en Vlees. In juli van ieder jaar wordt een opnieuw berekend kostprijsschema uitgebracht en in januari daaropvolgend wordt deze geüpdate met actuele voerprijzen.

In het Landelijk Biggenprijzenschema worden de kostprijzen van een big en van een kg varkensvlees berekend voor een modern volwaardig bedrijf. De kostprijs van een big is in de kostprijsberekening afgenomen van € 52,68 in januari 2009 naar € 50,09 in juli 2009 en de kostprijs van vlees is afgenomen van € 1,67 in januari dit jaar naar € 1,59 per kg vlees. De verbeterde technische resultaten in de zeugenhouderij en de lagere voerprijzen hebben de kostprijs per big sterk doen dalen. In de vleesvarkenshouderij is de lagere voerprijs de oorzaak van de daling van de kostprijs.

De investeringen voor huisvesting zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. Hogere prijzen voor bouwmaterialen en de eisen op gebied van welzijn en milieu waren de redenen om de stallen opnieuw door te rekenen. De investeringen in een zeugenstal met voerligboxen met uitloop, biggen gehuisvest op 0,4 m2, en een emissiearm systeem door schuine puntwanden is vastgesteld op € 2420,- per zeugenplaats. De investering voor vleesvarkenstal met 0,8 m2 per dierplaats en mede met schuine putwanden als emissiearm systeem is vastgesteld op € 400,- per plaats. De gebruikte investeringsbedragen hebben het jaar 2008 als prijspeil. De stallen zijn compleet inclusief toebehoren als voer- en mestopslag, kantoor, erfverharding, hygiënesluis, hogedruk reinigingsinstallatie.

Op basis van de kostprijzen kan bij een gegeven opbrengstprijs van varkensvlees een richtprijs voor biggen worden berekend, waarbij een eventuele winst of verlies evenredig tussen zeugenhouder en vleesvarkenshouder wordt verdeeld. Op basis van deze relatie komt het Landelijk Biggenprijzenschema tot stand, waarin bij een bepaalde vleesprijs (basisnotering) een biggenprijs is af te lezen. Deze biggenprijs wordt iedere week gepubliceerd als de wekelijkse richtprijs. Naast een alternatieve notering om de biggen op af te rekenen, geeft deze richtprijs een indruk of biggen duur of juist goedkoop zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback