Ga naar hoofdinhoud

LTO en NAV betreuren nieuwe interventiesysteem voor granen

De vakgroep Akkerbouw van LTO Nederland en de Nederlandse Akkerbouwers Vakbond (NAV) zijn niet gelukkig met de manier waarop het Europese interventiesysteem voor granen aangepast gaat worden. Zij verwachten meer aanbod en lagere graanprijzen. De landbouwministers van de lidstaten stemden op 18 en 19 november in met het stopzetten van de interventie voor gerst en maïs per 1 juli 2009. Vanaf dan zal alleen nog tarwe worden ingekocht. Voor 3 miljoen ton wordt daarbij een vaste interventieprijs gehanteerd. De rest wordt via tenders van de goedkoopste aanbieder gekocht.

In het huidige interventiesy­steem koopt de Europese Com­missie graan voor iets meer dan 101 euro per ton. Voor gerst en tarwe gelden geen maximale hoe­veelheden, de opkoop van mais is beperkt tot 700.000 ton. In de Europese Unie werd dit jaar 148 mil­joen ton tarwe geproduceerd.

Voorzitter Jaap Haanstra van de LTO-vakgroep Akkerbouw vindt de 3 miljoen ton tarwe die tegen een vaste interventieprijs wordt ingekocht op een productie van 148 miljoen ton veel te weinig. Van het tendersysteem heeft hij geen hoge verwachting. De prijs zal vrijwel gelijk liggen aan de marktprijs, waardoor het effect op de tarweprijs niet groot zal zijn. De opgekochte tarwe wordt bovendien in een later stadium weer op de markt gebracht en dat doet de invloed op de prijs dan weer teniet. Omdat de braaklegging ook wordt afgeschaft, blijven er nauwelijks mogelijkheden om de Europese graanprijzen te ondersteunen. Haanstra hoopt dat dat er nog steun komt voor de productie van bio-ethanol uit granen.

Voor­zitter Hanny van Beek van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond denkt dat de graanprijs sterker gaat schommelen door de besluiten van de Europese landbouwministers. "Graan vormt de spil in de prijsvorming van andere gewassen", aldus Van Beek. Daarom acht zij de aanpas­sing van het interventiesysteem erg teleurstellend voor de akker­bouwers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback