Ga naar hoofdinhoud

Maatregelen ter voorkoming van chronische darmontsteking

Chronische enteritis (darmontsteking ) bij leghennen is een lastig probleem, herstel kan vrij lang kan duren. Een kuur met aspirine gevolgd door extra mineralen en vitamines stimuleren darmherstel en herstel van productie van de hennen. Ook het vernieuwen van strooisel is een effectieve maatregel al is dat in de praktijk lastig. Diverse voeradditieven en andere voedingsmaatregelen kunnen vervolgens ondersteunend werken bij het herstel van de dieren. Dat blijkt uit een onderzoek van de GD.

Enkele jaren geleden werden legpluimveehouders met alternatief gehuisveste hennen voor het eerst geconfronteerd met een plotselinge extreme toename van de dagelijkse voeropname van leghennen en een sterke daling van de eiproductie zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. Na inzending van deze dieren voor sectie constateerde de GD een chronische vorm van darmontsteking.

Chronische darmontsteking is in de loop van de tijd echt een sectorbreed probleem geworden. Hoewel de symptomen inmiddels bij een groot aantal bedrijven zijn geconstateerd, is de primaire oorzaak helaas nog onbekend. Kosten voor de pluimveehouder kunnen oplopen tot 2 euro per hen door tegenvallende productie en extra kosten voor ondersteuning van de koppel.

Onderzoek
In een zesweekse proef uitgevoerd door de GD en Schothorst Feed Research bleek verschillende behandelingen uiteenlopende effecten hadden.

Een aspirinekuur (ontstekingsremmend) bleek zeer effectief, zowel ten aanzien van het herstel van het darmweefsel, de productiviteit als het gewicht van de hennen. Het aantal afweercellen in het darmweefsel bleek in zes weken duidelijk afgenomen.

Ook huisvesting van de hennen op schoon strooisel (zonder verdere behandeling) bleek positief uit te pakken op darmherstel, zij het dat de productieprestaties van de hennen wat achterbleven ten opzichte van de andere behandelingen.

Ook een extra dosis met mineralen en vitamines via drinkwater had een positief effect op darmherstel en het legpercentage.

Verhoging van het eiwitgehalte bleek geen effect te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback