Meer bewijs tussen link antibioticagebruik en -resitentie

De European Food Safety Authority (EFSA), de European Medicines Agency en het European Centere for Disease Prevention and Control zijn bezorgd over de impact van het gebruik van antibiotica op de toename van resistente bacteriën. Een nieuw rapport van deze drie instanties presenteert nieuwe data over antibioticagebruik en -resistentie.

Vytenis Andriukaitis, Europees Commissielid op het gebied van gezondheid en voedselveiligheid: “Om antibioticaresistentie onder controle te houden, moeten we op drie fronten tegelijkertijd vechten: mens, dier en milieu. Dat is exact wat we proberen te bereiken in de EU en wereldwijd met ons recent gelanceerde actieplan. Dit nieuwe rapport bevestigt het verband tussen antibioticagebruik en –resistentie bij zowel mensen als vee.”

Divers

Het rapport laat zien dat er nog altijd belangrijke verschillen binnen de EU zijn op het gebied van de inzet van antibiotica bij dieren en mensen. Het terugdringen van onnodig gebruik zal een impact hebben op het optreden van resistentie. Over het algemeen ligt het gebruik van antibiotica hoger bij vee dan bij mensen, maar de situatie varieert tussen landen en per antibioticasoort.

Het rapport merkt onder meer op dat de resistentie tegen quinolones, gebruikt om salmonellose en campylobacteriose bij mensen te behandelen, geassocieerd is met het gebruik van antibiotica bij dieren.

De conclusies in het rapport komen overeen met die in het eerste rapport, dat in 2015 werd gepresenteerd. De beschikbaarheid van betere data maakte nu echter een meer verfijnde analyse mogelijk. Experts van de drie instanties adviseren om verder onderzoek te doen om beter te begrijpen hoe het gebruik van antibiotica en resistentie elkaar beïnvloeden.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie