Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe griep beinvloedt grondstoffenmarkt

De varkensgriep, die volgens de EU-commissaris voortaan Novel Flu/nieuwe griep moet heten, heeft de wereld in zijn greep. Aan de andere zijde van de oceaan bemerken handelaren al een effect op grondstofprijzen. In Nederland en Belgie is dat nog niet het geval.

Op de beurs van Chicago gingen de noteringen voor soja, tarwe en mais gisteren onderuit. Analisten verwachten een daling van de varkensvleesconsumptie. Handelaren anticiperen daarop en nemen een afwachtende houding aan, hetgeen resulteert in lagere prijzen. In de Verenigde Staten zijn de importen van vlees uit Mexico en Rusland al stilgelegd; verwacht wordt dat deze maatregel ook voor andere landen zal gelden.

De Nederlandse handel is nog niet verontrust door de gebeurtenissen. Volgens een van de handelaren zit de Nederlandse diervoederindustrie niet ruim in de grondstofvoorraden. "Ze zullen toch steeds moeten blijven kopen om voer te blijven maken. Dalende prijzen zijn voor hen gunstig." Een daling in de vleesconsumptie wordt vooralsnog in Nederland niet verwacht, hooguit een verschuiving van varkens- naar bijvoorbeeld pluimvee- of rundveevlees.

Nederlandse varkensboeren uiten de afgelopen dagen wel hun zorg over de benaming van deze nieuwe griepvariant. Varkensgriep doet vermoeden dat het iets met varkens te maken heeft, maar dat is niet het geval. Zij juichen dan ook toe dat de EU-commissaris voor Gezondhei heeft voorgesteld deze griep een andere naam te geven en om te dopen tot Novel Flu ofwel Nieuwe Griep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback