Door diverse afgeronde restauraties en een compleet herbouwde molen kunnen bezoekers van de Nationale Molendag in het weekend van 14 en 15 mei, meer dan 700 molens in werking zien.
Herbouwd
In Schiedam wordt op de Nationale Molendag de herbouwde molen De Kameel weer in gebruik genomen en voor het publiek opengesteld. Molen De Kameel stond tussen 1715 en 1868 nabij het Doeleplein, naast de toenmalige Overschiese Poort. De molen maakte deel uit van een bestand van zo'n twintig hoge stellingmolens, die zorgden voor het malen van graan voor de destijds grootschalige Schiedamse jeneverindustrie. In 1865 verloor De Kameel door een storm de roeden, ijzeren as en kap. De molenromp diende nog enige jaren als houtzagerij, maar werd tenslotte na een brand gesloopt. Begin 2000 nam Stichting De Schiedamse Molens het initiatief tot herbouw van De Kameel. Elf jaar later, op 14 mei, zal deze voor het eerst weer draaien.
Restauratie
In Limburg neemt de Molenstichting Weerterland vier gerestaureerde molens opnieuw in gebruik: de Sint Annamolens in Keent en Tungelroy, en in Stramproy de Sint Jansmolen en molen De Nijverheid.
Nationale Molendag
Deze en een heel veel andere molens zijn op 14 en/of 15 mei voor het publiek toegankelijk. Molenaars leiden de bezoekers rond en er zijn talrijke feestelijke activiteiten. Op de website is een overzicht te zien van alle molens en activiteiten.