Ga naar hoofdinhoud

Prijs kunstmest fors verlaagd

De grote coöperaties CZAV en Agrifirm verlagen de prijs voor stikstofkunstmest met ruim 25 procent.

Aanleiding hiervoor zijn de lagere kunstmestprijzen in de omringende landen en de verwachte daling van de productieprijs. "De Nederlandse prijs voor stikstofkunstmest liep achter ten opzichte van de ontwikkelingen in omringende landen. Daar lagen de kunstmestprijzen op een aanzienlijk lager niveau, waardoor de coöperaties de prijzen in Nederland ook naar beneden hebben bijgesteld. Als coöperatie moet je de leden je producten leveren voor een zo goed mogelijke prijs", aldus Ko Francke van CZAV.

De prijs bij Agrifirm en CZAV is gedaald van 40 naar ongeveer 28 euro per 100 kilo KAS. "De prijsdaling geldt bij ons met terugwerkende kracht, dus ook boeren die in januari al hebben besteld profiteren van deze daling", aldus Carlos Nijenhuis van Agrifirm.

Inkoopcombinatie Cebeco Meststoffen verwacht niet dat de stikstofprijzen de komende tijd verder zullen dalen. "We zijn nu met een nieuwe basisprijs begonnen. In de drukste tijd van kunstmestafzet kan de prijs zelfs iets stijgen door tijdelijke krapte op de markt. Dit komt vooral omdat Duitsland op dit moment achter ligt in de voorzieningsgraad ten opzichte van andere jaren", zegt Dik Kruijthoff van Cebeco meststoffen.

Met de prijsdaling gooien de inkopers de knuppel in het hoenderhok. Kunstmestproducenten zeggen dat de inkopers het lage prijsniveau voor eigen rekening inzetten, omdat de fabrieksprijzen in Nederland nog niet zijn gedaald.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback