Ga naar hoofdinhoud

Prinses Beatrix opent Jaar van de Vrijwillige Molenaar

Prinses Beatrix opende op 15 januari in het Zaans Museum het jaar van de vrijwillige molenaar.

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars bestaat 50 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum is 2022 uitgeroepen tot het Jaar van de vrijwillige molenaar. Op 15 januari werd het jubileumjaar in het Zaans museum geopend door prinses Beatrix. Daarmee is het startsein gegeven voor een jaar met activiteiten die de aandacht vestigen op de rol van de vrijwillige molenaar.

Oprichting

Vrijwillige molenaars zijn verenigd in het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Dit gilde werd in 1972 opgericht door een aantal enthousiaste molenaars die het ambacht van molenaar aan het hart ging en voor de toekomst veilig wilden stellen. Het gilde richt zich op de opleiding van molenaars en functioneert tevens als belangenvereniging voor haar leden.

De vereniging telt 2600 leden. Daarvan zijn er 1500 gediplomeerd molenaar. Daarnaast telt het gilde leden in opleiding, gidsen, jeugdleden en donateurs. Deze leden zijn allen actief op één van de nog ongeveer 1200 bestaande en in bedrijf zijnde historische molens.

Jubileum

“De opleiding tot molenaar speelt in ons jubileumjaar een centrale rol”, vertelt Peet Wessels, voorzitter jubileumcommissie van het gilde. De vereniging wil daarmee extra de aandacht vestigen op het Ambacht van Molenaar, dat door Unesco is erkend als immaterieel erfgoed. “We hopen zo nieuwe vrijwilligers te werven en daarmee ons cultureel erfgoed voor de toekomst zeker te stellen.”

Evenementen

Het gilde heeft verschillende landelijke evenementen in de planning en ook de diverse regio’s spannen zich in om het jubileum invulling te geven. De opening van het jubileumjaar door prinses Beatrix was daarvoor het startsein. Verder staan onder andere een recordpoging om zoveel mogelijk molens te laten draaien op het programma en het verschijnen van een jubileumboek. De jubileumcommissie hoopt het jaar te kunnen afsluiten met een slotmanifestatie voor alle molenaars.

Leestip: Constante ontdekkingsreis Ben van Roosmalen (voorheen KSE, in opleiding tot vrijwillig molenaar) (gratis voor abonnees)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback