Ga naar hoofdinhoud

Salmonellabestrijding kan 28% tot 83% goedkoper

De Salmonellabestrijding in varkensketens kan 28% tot 83% goedkoper. Dat blijkt uit een onderzoek van Gé Backus van het LEI samen met zijn Amerikaanse collega Rob King. Zij hebben via een modelbenadering gerekend aan verschillende controlesystemen en beloningsarrangementen. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in the European Review of Agricultural Economics.

De Europese Unie wil doelstellingen gaan formuleren voor de aanwezigheid van salmonella bij slachtvee en vlees. Op dit moment hebben varkensketens in de meeste Europese landen nog geen formeel controlesysteem dat de hele keten beslaat, en ook geen systemen die boeren belonen of straffen voor de mate waarin hun slachtvee met de bacterie is besmet.

Het onderzoek van Backus en King toont aan dat een combinatie van een controlesysteem op slachterijniveau en een betalingssysteem dat de varkenshouder prikkelt om slachtvarkens te leveren met een lage of geen besmetting, tot aanmerkelijk lagere kosten leidt dan simpeler systemen. Afhankelijk van de omstandigheden is een kostenreductie van 28% tot 83% te verwachten.

Met dit onderzoek bouwen de auteurs voort op eerder werk dat ook in het bovengenoemde verscheen. Ze lopen tevens vooruit op een kosten-batenanalyse van de maatregel die de EU nog gaat maken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback