Ga naar hoofdinhoud

Samenwerking TNO, Provimi en Kwetters

TNO gaat samen met diervoederproducent Provimi en eierproducent Kwetters nieuwe technologieën toepassen om de darmecologie, gezondheid en het welzijn van kippen nog beter te kunnen sturen. Nieuwe ingrediënten en betere voederconcepten zullen uiteindelijk gaan leiden tot duurzame productie van veilige kipproducten voor de consument.

De drie strategische partners volgen daarbij een geïntegreerde aanpak die bekend staat als systeembiologie, een onderzoeksgebied dat als doel heeft organismen als een geheel te bestuderen. Door het bestuderen van de darmecologie en het toepassen van metabolomics zullen de partners het hele proces in de kip – ei cyclus beter gaan begrijpen. Metabolomics is het zoeken naar zogenaamde biomarkers: patronen en afwijkingen in het metabolietenprofiel die aanwijzingen geven over de gezondheidstoestand van een organisme.

TNO werkt al een langere tijd samen met Provimi op dit vlak. Door de recente toekenning van een grote Food & Nutrition Delta-2 subsidie door SenterNovem krijgt de bestaande samenwerking een extra impuls door het kunnen toepassen van deze geïntegreerde aanpak. Met de deelname van Kwetters aan het project wordt het mogelijk om het hele cyclische proces van ei tot kip in kaart te brengen. Naar verwachting zal het project in 2010 kunnen leiden tot de eerste resultaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback