Agrifirm, Bonda en Roxell introduceren gezamenlijk een nieuw voerconcept: SoliQ. Een concept dat voor het eerst inzet van vochtige voeders voor legpluimvee mogelijk maakt. Dit leidt tot uniformere koppels en een hoger legpercentage, volgens de leveranciers.
Vochtig mengsel
De combinatie van droog kernvoer en vloeibare legmix zorgt voor een licht vochtig mengsel. In het SoliQ-mengsel plakken de grove en fijne deeltjes aan elkaar, waardoor de kippen niet meer selectief kunnen pikken en daardoor altijd alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Daardoor ontwikkelen ze tot uniformere koppels, die langer een hoog legpercentage vasthouden, concluderen de voerleveranciers.
Uniformere koppels
De voordelen zijn aangetoond in onderzoek tijdens de ontwikkelfase van het concept. Hiervoor zijn proeven uitgevoerd door het Agrifirm Innovation Center op researchfarm Laverdonk. Daaruit blijkt dat de kippen met vochtige voeding gemiddeld vier eieren per ronde meer leggen en het voer efficiënter benutten. Het voordeel voor de pluimveehouder kan oplopen tot 0,45 euro per hen per jaar. SoliQ is bij twee pluimveehouders in de praktijk getest.
Uniek voor pluimvee
Tot nu toe werden de voordelen van natte bijproducten alleen benut in de rundvee- en varkenshouderij. SoliQ maakt het gebruik van vochtige voeders voor het eerst mogelijk voor pluimvee. Het concept is gezamenlijk ontwikkeld door drie bedrijven die elk hun eigen expertise inbrengen. Agrifirm ontwikkelde het kernvoer. Bonda stelde de vochtrijke legmix samen uit vloeibare bijproducten. Roxell ontwikkelde een gepatenteerde doseer- en mengtechniek.
Duurzamere pluimveehouderij
SoliQ draagt op verschillende manieren bij aan een duurzamere pluimveehouderij. Doordat het voer smakelijk is en alle dieren dezelfde nutriënten binnenkrijgen, heeft vochtige voeding een gunstig effect op de gezondheid en ontwikkeling van de hennen. Daarnaast is de CO2-uitstoot (carbon footprint) 5,1 procent) lager dan bij conventionele voeding, doordat SoliQ 11 procent meer co-producten en 12 procent minder soja bevat. Deze indicatie is op basis van onderzoek van het Agrifirm Innovation Center.