Ga naar hoofdinhoud

Soliq nu ook voor vleeskuikenouderdieren

Eind 2013 hebben Agrifirm, Bonda en Roxell gezamenlijk een nieuw voerconcept geintroduceerd: Soliq. Dit concept maakte voor het eerst inzet van vochtige voeders voor legpluimvee mogelijk. De toepassing van Soliq wordt nu uitgebreid naar vleeskuikenouderdieren. Met als verwacht resultaat een hogere productie, minder uitval, hogere uitkomsten en meer rendement.

Vochtig mengsel voorkomt selectief pikken

Het concept is de combinatie van droog kernvoer en vloeibare legmix tot een licht vochtig mengsel. Vochtige voeding heeft duidelijke voordelen voor de gezondheid en ontwikkeling van de hennen. In het Soliq-mengsel plakken de grove en fijne deeltjes aan elkaar, waardoor de kippen niet meer selectief kunnen pikken en daardoor altijd alle voedingsstoffen binnen krijgen. Daardoor ontwikkelt het koppel zich uniform, aldus Agrifirm.

Hogere productie, minder uitval, meer rendement

Op basis van ervaring en onderzoek in de legsector blijkt dat een licht vochtig mengsel leidt tot betere resultaten. Uit proeven door het Agrifirm Innovation Center en op researchfarm Laverdonk, blijkt dat in de legsector de kippen met vochtige voeding gemiddeld vier eieren per ronde meer leggen en het voer efficiënter benutten. Het voordeel voor de legpluimveehouder kan oplopen tot € 0,45 per hen per jaar. Het concept wordt nu doorgetrokken naar vleeskuikenouderdieren. Soliq draait op dit moment bij het eerste pilotbedrijf met 20.000 vleeskuikenouderdieren. Naar verwachting zal er ook hier – vanuit uniformere koppels – sprake zijn van hogere productie, minder uitval, hogere uitkomsten en meer rendement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback