Ga naar hoofdinhoud

TNO ontdekt nieuwe klasse van fytases

TNO heeft in filamenteuse schimmels tot nu toe onbekende fytase genen ontdekt. Fytase is het meest gebruikte enzym in de veevoederindustrie. Het wordt gebruikt om de voedingswaarde van veevoeding te verhogen en de uitscheiding van fosfaten in het milieu te beperken. De gensequenties van de onlangs door TNO ontdekte fytases verschillen aanzienlijk van die van bekende fytases.

Productie van fytase
Fytase wordt commercieel geproduceerd door microbiële fermentatie waarbij gebruik wordt gemaakt van de schimmel Aspergillus niger en andere micro-organismen met verschillende fytasegenen. Gezien het commerciële belang van dit enzym, is de industrie continue op zoek naar genen die coderen voor fytase activiteit met voldoende ‘freedom to operate'. Dit is het geval voor de schimmel fytases die onlangs door TNO zijn ontdekt.

Wetenschappelijke doorbraak
Voortbouwend op haar ruime kennis en ervaring op het gebied van moleculaire genetica van schimmels, heeft TNO de nieuwe potentiële fytases geïdentificeerd door middel van 'genome mining'. "De schimmelbiotechnologie heeft een nieuwe impuls gekregen dankzij de toenemende beschikbaarheid van schimmelgenomen", aldus Peter Punt, projectmanager van het fytaseproject bij TNO. Met deze aanpak zijn verschillende fytasegenen ontdekt die tot een nieuwe klasse fytase behoren. Eén van de klassen is verre familie van de al bekende schimmel fytases, en de ander klasse betreft schimmel fytases die het meest verwant zijn aan bacteriële fytases. In samenwerking met Dyadic Nederland heeft TNO deze nieuwe aspirant-fytasegenen tot expressie gebracht in de schimmel Chrysosporium lucknowens, en aangetoond dat ze functioneel actief zijn. Op deze ontdekkingen is inmiddels een patent aangevraagd.

Fytase
Fytases zijn enzymen waarmee de voedingswaarde van veevoeding kan worden verhoogd en waarmee de belasting van het milieu door fosfaten kan worden teruggedrongen, doordat ze de gebonden fosfaten uit voedingsingrediënten van plantaardige oorsprong vrijmaken. Fytase hydrolyseert fytinezuur (fytaat), de vorm waarin fosfor in plantaardige veevoeding hoofdzakelijk voorkomt. Fytaat wordt niet verteerd door niet-herkauwende landbouwhuisdieren zoals varkens en kippen. Fytaat gaat tevens complexen aan met eiwitten, spijsverteringsenzymen en mineralen, en wordt dan ook beschouwd als een anti-nutritionele factor. Door het gebruik van fytase hoeven er geen voor de groei essentiële anorganische fosfaten meer te worden toegevoegd aan veevoeding. Dus door het vrijmaken van gebonden fosfaat in veevoeding, zorgt fytase ervoor dat er meer fosfaat beschikbaar is voor de groei van botten, en bevat dierlijke mest minder voor het milieu schadelijke fosfaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback