Ga naar hoofdinhoud

T

De Duitse varkensslachterij Tönnies gaat vanaf augustus aan diverse Nederlandse supermarkten alleen nog maar vlees leveren van biggen die niet zijn gecastreerd. De biggen worden vanaf deze maand niet meer gecastreerd om de leverantie in augustus mogelijk te maken. Tussen castratie en slacht zitten normaal 6 maanden. Tönnies levert in Nederland aan de supermarkten en groothandels Aldi, Super de Boer, Plus, Spar, Albert Heijn, C1000 en Makro.

Tönnies is hard bezig met de ontwikkeling van een electronische systeem waarmee het vlees met berengeur appart gehouden kan worden. Zo kan worden voorkomen dat dit vlees in de winkel terecht komt. Het vlees wordt dan verwerkt in gemengde en gekruide producten waardoor de geur niet meer waar te nemen is.

Omdat het systeem naar verwachting pas in 2010 gereed is zal Tönnies vanaf augustus de berengeur met een braadproef doen: er wordt een gloeiend heet voorwerp tegen het karkas aan gehouden en dan ruikt iemand of de berengeur waar te nemen is; een simpele maar doeltreffende methode.

Wakker Dier is blij met de stap van Tönnies en het feit dat vele Nederlandse supermarkten daarmee ook kiezen voor een einde aan de castratie. Onder andere Aldi en Super de Boer stoppen hiermee geheel met verkoop van varkensvlees van gecastreerde varkens in haar slagerij-afdelingen. Voor Plus, C1000 en Albert Heijn betreft het een deel van het varkensvlees dat zij in het assortiment hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback