Verdubbeling duurzame palmolie

In Nederland is 41 procent van de palmolie die wordt gebruikt in de voedingsmiddelen- en diervoederindustrie duurzaam. Dit meldt de Task Force Duurzame Palmolie in haar tweede jaarrapportage. Dit is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Task Force Duurzame Palmolie

De Task Force Duurzame Palmolie is opgericht in november 2010, op initiatief van het Productschap Margarine, Vetten en Oliën (MVO). Alle in Nederland gevestigde schakels in de palmolieketen werken in Task Force-verband gezamenlijk aan het verwezenlijken van het doel om uiterlijk eind 2015 alle palmolie die in Nederland wordt verwerkt in voedingsmiddelen en voedertoepassingen, duurzaam te laten zijn. In 2012 hebben de aangesloten brancheorganisaties, evenals in 2011, een actieprogramma opgesteld en uitgevoerd. Vandaag worden de resultaten door de Task Force gepresenteerd.

Volume

Het volume duurzame palmolie dat in 2012 werd verwerkt in voedingsmiddelen en voedertoepassingen bedroeg 165.000 ton, oftewel 41 procent van het totale volume palmolie dat werd verwerkt in Nederland. Van dit volume duurzame palmolie werd 44 procent via GreenPalm-certificaten aangekocht. De overige 56 procent werd voor de helft via ‘mass balance’ en voor de andere helft via ‘segregated’ geleverd.

Toename

In 2011 was 21 procent van de totale hoeveelheid verwerkte palmolie duurzaam. Het meest opvallende verschil met 2011 is de toename van het volume ‘mass balance’. De hoeveelheid palmolie gebruikt voor de productie van voedingsmiddelen in Nederland is grotendeels gelijk gebleven, evenals de verdeling over de sectoren. In 2012 zijn 18 bedrijven in Nederland lid geworden van de Ronde Tafel Duurzame Palmolie (RSPO). In totaal waren in Nederland 99 bedrijven lid van de RSPO in 2012, waarvan er 38 bedrijven Supply Chain-gecertificeerd zijn. Daarnaast waren 70 bedrijven lid van GreenPalm in 2012. “Een verdubbeling ten opzichte van het vorige jaar is natuurlijk een prachtig resultaat. Daar mogen we als Task Force Duurzame Palmolie zeker trots op zijn. Het laat zien dat we als ketenpartners de doelstelling om uiterlijk eind 2015 alle palmolie die in Nederland wordt verwerkt in voedingsmiddelen en voedertoepassingen duurzaam te laten zijn, serieus nemen. We zijn er nog niet, maar we kijken met positieve verwachtingen naar de komende jaren” aldus Frans Claassen, initiatiefnemer namens het Productschap MVO, en Eddy Esselink, voorzitter van de Task Force.

Navolging

“We zijn ook blij dat het Nederlands initiatief navolging heeft gekregen in andere Europese landen. In België is in het afgelopen jaar de Belgische Alliance voor Duurzame Palmolie (BASP) gestart en we verwachten dat binnenkort ook andere lidstaten soortgelijke initiatieven zullen aankondigen. Het is belangrijk dat de vraag naar duurzame palmolie in meer landen wordt gestimuleerd om zodoende het draagvlak voor duurzame palmolie te vergroten.”

Eén reactie op “Verdubbeling duurzame palmolie

  1. Maar je eet toch een Mars omdat je zin hebt in een suikerbom? Dan is het velagren van het suikergehalte compleet zinloos. Wat moet er dan in? Zoetstoffen? Ik ben het nu al beu dat er overal al zoetstof ingegooid wordt. En verder is het toch de omgekeerde wereld om een ongezond product (een mars kun je eigenlijk niet bepaald een -voedings-middel noemen….) “gezonder” te maken. En dan? Dan kun je er meer van eten? Doe mij nog maar een bakje aardbeien…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie