Ga naar hoofdinhoud

Vezet Group geeft verpakkingslijnen een tweede leven (Partnerartikel)

Wilbert van Zutphen van Tentego en Niels Claassen van Vezet Group.

Tentego ging vorig jaar op zoek naar meer opzakcapaciteit. Het was niet zeker of een tweede lijn wel zou passen. Uiteindelijk bleek de Vezet Group de partij die de plannen van Tentego het beste kon realiseren. “Alleen het plan al, waarin de palletiseerinstallatie als het ware tussen de twee opzaklijnen staat, heeft ons hoofdbrekens gekost. Maar dat is nou juist waar wij goed in zijn: met puzzelstukjes het onmogelijke mogelijk maken”, aldus Niels Claassen van Vezet Group.

Merkonafhankelijk

Vezet Group (VG) kan, door de jarenlange ervaring die vooral is opgedaan op het terrein van packaging in de feed- en foodindustrie, uitgekiende slimme technische oplossingen bieden. Omdat het bedrijf niet is gebonden aan bepaalde merken, gebeurt dit op ‘onafhankelijke basis’.

Andere benadering: renovatie

De specialisten van VG benaderen het probleem bij een klant duidelijk anders dan wat algemeen gebruikelijk is. Wanneer bij een klant de capaciteit van een verpakkingslijn onvoldoende is, de apparatuur gebreken vertoont of de techniek achterhaald is, dan zal de klant in het algemeen eerst overwegen nieuwe apparatuur aan te schaffen.

Renovatie installaties | Refurbished machines

VG heeft hier een andere kijk op: renovatie van bestaande installaties.
Regelmatig heeft VG de gezochte machine of verpakkingslijn op voorraad. Zo niet, dan gaan de inkopers in hun (internationale) netwerk op zoek naar de juiste match. Is de apparatuur voorhanden, dan wordt die bij de klant of in het bedrijf in Eersel gereviseerd en geoptimaliseerd, naar wens aangepast en zodanig gemoderniseerd dat het geheel aan de eisen van deze tijd voldoet. Een slimme oplossing, die veel voordelen biedt.

Tentego

Om de meerwaarde van deze aanpak te illustreren, zijn we op bezoek bij Tentego BV in Mijdrecht, een belangrijke speler als het gaat om levering van voeders en aanverwante producten voor vleeskalveren. Dit bedrijf is sinds begin jaren 90 onderdeel van de VanDrie Group.

Waarom nu juist bij Tentego op bezoek? Omdat er hier recentelijk een verpakkingslijn in bedrijf is gesteld. Én omdat het voederbedrijf onderdeel is van de VanDrie Group, een onderneming met verschillende productiebedrijven waar VG al eerder projecten met succes heeft afgerond. 
Tijdens het bezoek is Niels Claassen van VG aanwezig, die samen met Matt Claassen de directie voert. Namens Tentego was Wilbert van Zutphen aanwezig, Hoofd Bedrijfsbureau/KAM Coördinator van Tentego.

Goede oplossing in kleine ruimte

Tentego ging vorig jaar op zoek naar meer opzakcapaciteit, omdat in een zusterbedrijf door groeiende omzet de productie- en opzakcapaciteit te klein werd. Het besluit werd genomen om in Mijdrecht meer te gaan verpakken. Het aantal zakken melkpoeder dat in Mijdrecht moest worden verwerkt, moest flink groeien.

Dit hield voor Tentego in dat er naast de bestaande opzaklijn een tweede noodzakelijk werd. Hiervoor was slechts beperkte ruimte beschikbaar. In de verpakkingshal waren al een opzakinstallatie en een palletiseerinstallatie opgesteld. Wilbert: “Hoewel wij er in eerste instantie niet geheel zeker van waren of een tweede lijn wel zou passen, heb ik samen met mijn collega’s een logistiek plan op papier gezet om de capaciteitsvergroting een plek te geven. Vervolgens hebben wij verschillende leveranciers benaderd, maar vonden in het bedrijf van Niels Claassen de partij die onze plannen het beste kon realiseren. En met succes.”

De nieuwe verpakkingslijn in de beperkte ruimte.

Legio mogelijkheden

Niels verklaart dat de mogelijkheden met de uitgangspunten van VG, legio zijn. “We kijken als deskundigen eerst naar de situatie bij de klant, spreken de wensen door, kijken naar de beschikbare opties en komen met een passend voorstel. Bij dit onderzoek is het voor ons van wezenlijk belang dat wij naast onze jongere medewerkers ook een aantal ‘oude rotten’ met veel ervaring in ons bedrijf hebben. Prachtig om te zien hoe de wat oudere generatie de kennis overbrengt op de jongere.”

Niels Claassen geeft toe dat de eisen van Tentego hoog lagen. “Alleen het plan al, waarin de palletiseerinstallatie als het ware tussen de twee opzaklijnen staat, heeft ons hoofdbrekens gekost. Maar dat is nou juist waar wij goed in zijn: met puzzelstukjes het onmogelijke mogelijk maken. Het is ons, mede door de flexibiliteit van Tentego wel gelukt. Alles is eind november afgerond.”

Revisie van mechaniek en besturing

“Omdat wij bijna altijd wel een gerenoveerde installatie kunnen aanbieden, is het investeringsniveau voor de klant altijd lager”, vertelt Niels. Dit niveau kan de helft van de nieuwprijs zijn, maar soms ook wel lager.

De offerte omvat in de regel levering, aanpassing, renovatie en transport naar de klant.
De revisie is allesomvattend, inclusief het mechanische gedeelte, maar ook het elektrisch/ besturingsgedeelte. Juist door het verfijnen en moderniseren van het besturingsgedeelte kunnen grote stappen ten aanzien van de capaciteit en functionaliteit worden gezet.
Niels: “In de loop der jaren heeft de IT zich sterk ontwikkeld en daar pukken wij dan de vruchten van. Met regelmaat is het ook voor onszelf verrassend tot welke verbeteringen de aanpassingen leiden.”

Overigens, wat de garantie op goede werking betreft, deze kan altijd worden verstrekt met een termijn die in overleg met de klant wordt bepaald.

Ten slotte, de levertijden zijn bij VG, ook in deze tijd van hoogconjunctuur, relatief kort.

Niels: “Het is een duurzaam streven dat we bestaande machines een tweede leven kunnen bieden. Die gedachte wordt door onze klanten in toenemende mate gewaardeerd.
Wij zijn happy dat we ook aan het milieu een belangrijke bijdrage kunnen leveren.”

Vezet Group

Vezet Group, gevestigd te Eersel, is sinds het begin van de 90’er jaren gespecialiseerd in het leveren, onderhouden en modificeren van industriële machines en robots. Startend met het leveringspakket van verschillende bedrijven in de verpakkingsindustrie is het bedrijf uitgegroeid tot een toonaangevende leverancier van gebruikte en gerenoveerde, maar ook van nieuwe verpakkingslijnen in de feed- en foodindustrie. Mede door de heersende no-nonsense cultuur wordt het bedrijf door grote en kleine klanten zeer gewaardeerd.

Tentego

Tentego is sinds de oprichting in 1960 een belangrijke partner voor de productie en levering van voeders en aanverwante producten voor kalveren. Jarenlange ervaring met miljoenen kalveren, gekoppeld aan de nieuwste wetenschappelijke kennis, vormt de basis van het succes. Tentego is sinds begin jaren 90 onderdeel van de VanDrie Group.

Dit artikel is geschreven door Harm Klein en als advertorial geplaatst in Molenaar nummer 17, 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback