Ga naar hoofdinhoud

Zuivelketen verduurzamen via krachtvoer

Het LEI heeft in samenwerking met Agrifirm, FrieslandCampina en stichting Natuur en Milieu in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onderzocht onderzocht in hoeverre de zuivelketen is te verduurzamen via veranderingen in de samenstelling en productie van krachtvoer. Een van de conclusies: "Ketensamenwerking biedt perspectief om een behoorlijke vooruitgang te realiseren."

Drie onderzoeksgebieden

Het project is in drie afzonderlijke pijlers uitgevoerd, te weten Gebruik andere grondstoffen voor krachtvoer; Gebruik enkelvoudige voeders in plaats van mengvoer; Verduurzaming via krachtvoer op het primaire bedrijf.
Het onderzoek had een verkennend karakter. Dit maakt dat het in dit stadium nog niet mogelijk is om een concrete uitwerking te realiseren voor implementatie van de strategieën en het berekenen van de mogelijke effecten. In grote lijnen kunnen de volgende conclusies worden getrokken:

Energieverbruik krachtvoer

Krachtvoer speelt een belangrijke rol in de duurzaamheid van de zuivelketen, dit geldt zeker voor energieverbruik. Aangezien de effecten van krachtvoer op het energieverbruik wordt beïnvloed door meerdere schakels in de keten is er een groot belang om verbetering te realiseren met een gecoördineerd keteninitiatief.

Grondstoffenkeuze krachtvoer

De keuze van de grondstoffen voor krachtvoer speelt een belangrijke rol in de uiteindelijke duurzaamheidseffecten. In principe zijn er mogelijkheden om met andere grondstoffen tot een duurzamer krachtvoer te komen. De daadwerkelijke toepasbaarheid in de praktijk hangt mede af van beschikbaarheid en prijs van deze grondstoffen.

Bewustwording

Op de primaire bedrijven zijn er mogelijkheden om tot verbetering van de duurzaamheid via het krachtvoerspoor te komen. Als eerste kan er aan bewustwording worden gewerkt, de ervaring is dat dit goed kan door het als vraagstuk voor de keten neer te zetten, zodat de ondernemer niet het gevoel krijgt dat er weer een milieuprobleem bij hem op het bordje wordt gelegd. Bij het zoeken van maatregelen is het van belang om rekening te houden met de strategie van de ondernemer en voor een integrale benadering te kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback