Alles over de circulaire landbouw

Wanneer je actief bent in de akkerbouw, dan heb je ongetwijfeld van de term circulaire landbouw gehoord. Overigens wordt dit ook wel kringlooplandbouw genoemd. Deze ‘nieuwe’ manier van boeren past helemaal bij deze duurzame tijd. Een tijd waarin er veel uitdagingen zijn voor boeren. En dan hebben we het natuurlijk over het reduceren van CO2 en andere duurzame maatregelen.

Circulaire landbouw is een algemeen begrip en veel mensen geven er een andere definitie aan. Over het algemeen kan gesteld worden dat bij deze vorm van landbouw zo min mogelijk wordt verspild en zaken zo veel mogelijk worden hergebruikt. Maar wat zijn de voordelen van deze vorm van landbouw en hoe kan zich dit naar de praktijk vertalen?

De voordelen

De circulaire landbouw kent veel voordelen en daarom is er veel enthousiasme voor deze manier van boeren. Bij circulair boeren worden er namelijk minder grondstoffen verbruikt, meer natuurlijke energie opgewekt en er is sprake van minder uitstoot van broeikasgassen. Ook zullen de leefomstandigheden voor dieren beter worden met moderne stallen. Maar uiteraard moeten die stallen dan nog wel gebouwd worden en tijdens de bouw kun je gebruikmaken van rijplaten van Ferex Solidbase

Als je zo naar deze ‘algemene’ voordelen kijkt, dan zou je denken dat het probleem met deze manier van boeren is opgelost. Want het zal je niet ontgaan zijn: de vele problemen in wereld komen door de verspilling van grondstoffen en de uitstoot van CO2. Er is echter een verschil tussen de theorie en de praktijk en deze manier van boeren brengt ook verschillende uitdagingen met zich mee. 

Hoe ziet het er in de praktijk precies uit?

Het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft gelukkig uiteengezet hoe de circulaire landbouw er concreet uitziet. Dit maakt het gemakkelijk om het te vertalen naar de praktijk. Het betekent bijvoorbeeld dat boeren resten en afval uit elkaars bedrijven gebruiken om zo verspilling tegen te gaan. 

Ook willen ze zo min mogelijk kunstmest gebruiken door meer aandacht te besteden aan de bodemkwaliteit. En natuurlijk moet het energiegebruik zo laag mogelijk zijn en de energie die wordt gebruikt, moet voornamelijk uit hernieuwbare en/of duurzame bronnen komen.

De uitdagingen

Welnu, deze manier van boeren klinkt ideaal en veel bedrijven die actief zijn binnen de akkerbouw zullen er ook zeker enthousiast over zijn. Deze vorm van boeren brengt echter ook veel uitdagingen met zich mee. 

Ondernemers uit verschillende industrieën moeten immers samenwerken om deze manier van boeren succesvol te laten zijn. Dat een veehouder in de buurt bijvoorbeeld zijn mest laat gebruiken door een akkerbouwer bij hem in de omgeving. En goed samenwerken is niet altijd gemakkelijk. Ook werkt circulaire landbouw alleen in een economie die grotendeels ook circulair is. 

De informatie in dit partnernieuws is afkomstig van een van de commerciële partners van de Eisma Media Groep en valt buiten de verantwoording van de redactie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie