Ga naar hoofdinhoud

Border collies verjagen ganzen

Het bestuur van het Faunafonds heeft besloten in zuid-west Friesland een proef te houden, waarbij overwinterende ganzen met Border Collies naar de voor deze vogels begrensde foerageergebieden worden verjaagd.

Jaarlijks overwinteren in ons land zo'n 2 miljoen ganzen en 800.000 smienten. Op verzoek van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ( LNV) hebben de provincies in totaal 80.000 hectare begrensd voor de opvang van deze wintergasten. Hiervan is 65.000 hectare begrensd op agrarische gronden, de rest wordt ingevuld door terreinen van natuurorganisaties. Buiten deze gebieden moeten grondgebruikers de vogels verjagen om voor een tegemoetkoming van de schade in aanmerking te komen. Zij kunnen daarvoor de hulp van jagers inroepen die, ter ondersteuning van de verjaging, enkele ganzen en smienten mogen schieten.

Het bestuur heeft onder meer besloten tot een grootschalige proef met Border Collies, naar aanleiding van een adviesaanvraag van de provincie Noord-Holland over de mogelijkheden om ganzen met honden te verjagen. De statenfractie van de Partij voor de Dieren heeft hierover voorstellen bij dit provinciaal bestuur ingediend. De proef wordt in de provincie Friesland gehouden, omdat daar een groot deel van de overwinterende ganzen (en smienten) verblijft. In deze provincie is in totaal 29.000 hectare als foerageergebied begrensd. In zuid-west Friesland, in de driehoek: Afsluitdijk-Bolsward-Sneek-Workum, is aan grondgebruikers buiten de begrensde ganzenfoerageergebieden gevraagd aan de proef mee te werken.

Inmiddels hebben zich 40 grondgebruikers met een gezamenlijke oppervlakte van 1750 hectare gemeld. Op deze gronden vindt vanaf begin november tot en met 30 april 2010 intensieve verjaging met Border Collies plaats. Het Faunafonds geeft met de proef invulling aan de ambitie van minister Verburg in de nota Dierenwelzijn. Zij pleit daarin alternatieve preventieve middelen te ontwikkelen om faunaschade te voorkomen en om afschot van schadeveroorzakende beschermde inheemse diersoorten te verminderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback