Ga naar hoofdinhoud

Gedragskliniek voor Faculteit Diergeneeskunde

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht opent op 17 november de Gedragskliniek voor Dieren. Deze kliniek is uniek in Nederland omdat alle patiënten (honden, katten en vogels) vanuit twee disciplines, gedragsmatig en medisch, worden bekeken. Om de dienstverlening compleet te maken, werkt de Gedragskliniek voor Dieren intensief samen met gedragstherapeuten in het land.

De faculteit Diergeneeskunde stelde na marktonderzoek vast dat dierenartsen en diereneigenaren behoefte hebben aan een advies-, behandel- en opleidingscentrum met betrekking tot diergedrag. De te openen gedragskliniek met honden-, katten- en vogelspecialisten speelt op die behoefte in.

Intake en behandeling
Bij de eerste afspraak worden patiënten onderzocht om een puur medische oorzaak van het opvallende gedrag uit te sluiten. Dieren die alleen medische behandeling nodig hebben, worden behandeld in de reguliere kliniek. Gedragsproblemen worden geanalyseerd door de gedragsdeskundigen. Zij nemen eerst een vragenlijst door met de eigenaar. Tijdens het consult kijkt de specialist vervolgens naar het gedrag van het dier. Daarnaast zal hij vragen naar foto's en filmpjes van de thuissituatie omdat het dier in zijn eigen omgeving minder onderhevig is aan stress. Als na onderzoek en eventuele medische behandeling blijkt dat een dier verder gebaat is bij gedragstraining, verwijst de gedragskliniek door naar gedragstherapeuten in het land.

Soorten gedragsproblemen
De gedragskliniek is er nadrukkelijk niet voor het oplossen van opvoedingsproblemen. De kliniek is er wel voor complexe gedragsproblemen, zoals (pathologische) agressie en angst bij honden en katten en verenplukken bij vogels. Eigenaren kunnen met hun hond en kat alleen bij de gedragskliniek terecht op doorverwijzing van hun eigen dierenarts. Eigenaren van vogels kunnen zonder doorverwijzing, maar wel op afspraak, terecht bij de gedragskliniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback